Gjirokastër, fshati Valare i zaptuar nga plehrat

Edhe pse vetëm 5 km larg qytetit të Gjirokastrës, fshati Valare, pjesë e njësisë administrative të Lunxhërisë jeton mes papastërtive të mbetjeve urbane dhe bagëtive që kanë pushtuar çdo rrugë të fshatit. Krahas vilave shumëkatëshe gjenden edhe stallat e bagëtive dhe mbetjet e tyre, ndërsa mbeturinat gjenden kudo. Banorët thonë se bashkia ju ka premtuar largimin e bagëtive nga fshati, por asgjë nuk ka ndryshuar dhe situata vijon të mbetet problematike. Por i rëndë sipas tyre është edhe fakti që rrezikohet edhe ndotja e ujit pasi tubacioni i ujit të pijshëm kalon mes mbetjeve të bagëtive.

Vijo leximin

Print

Cërriku nis riciklimin, projekt për mbledhjen e mbeturinave në shtëpi

Bashkia e Cërrikut ka nisur të aplikojë një projekt pilot për menaxhimin e mbetjeve urbane me aistencë teknike nga Japan International Cooperation Agency. Projekti i cili ka nisur në lagjen nr.3 të Cerrikut konsiston në mbledhjen e mbetjeve urbane derë më derë dhe më pas riciklimin e tyre në vendin e grumbullimit. Bashkia Cërrik ka hequr koshat e grumbullimit të mbetjeve nga kjo lagje dhe ka kërkuar bashkëpunimin e qytetarëve. “Projekti pilot i qeverisë japoneze në bashkëpunim me bashkinë e Cërrikut, konsiston në menaxhinimn e mbetjeve, po me një tjetër mënyrë mbledhjeje.

Vijo leximin

Print

Bashkia hapi qendrën e sterilizimit, por qentë po helmohen rrugëve

Vetëm dy ditë pasi kryetari i Bashkisë inaguroi qendrën e re të sterilizimeve për qentë e rrugës, organizata që merret me trajtimin e këtyre kafshëve në nevojë, ka publikuar rastin e një qeni të helmuar. Sipas postimit në facebook nga “Arsa”, qeni nuk ka mundur të jetojë pas helmimit me fosfat. Gjithashtu vullnetarët e strehës për kafshët e rrugës, bëjnë thirrje për kujdes, pasi mund të kemi të bëjmë me fushatë helmimesh masive përmes ushqimeve apo paketimeve të dyshimta hedhur nëpër rrugë.

Vijo leximin

Print

Informacioni për mbetjet urbane tashmë edhe në Gjeoportalin e Autoritetit Shtetëror

Pas prezantimit të hartës së parë dixhitale dhe interaktive të venddepozitimeve ekzistuese të mbetjeve të ngurta urbane, MZHU në bashkëpunim me ASIG, tashmë ka përfshirë dhe integruar informacionin mbi venddepozitimet e mbetjeve të ngurta urbane edhe në Gjeoportalin e Autoritetit Shtetëror për Informacionin Gjeohapësinor. Harta evidenton situatën mbi venddepozitimet ekzistuese në territorin e vendit. Informacioni është publik për gjithë aktorët e mundshëm si institucione qendrore e lokale, donatorë, investitorë, zhvillues dhe qytetarë.

Vijo leximin

Print

Energjia negative e plehrave spitalore

Pamjet e shiringave, serumeve, ilaçeve buzë detit, në male apo në lumenj, nuk u bëjnë përshtypje shumë vetëve. Kjo duket qartë. Nëse mbeturina të tilla Adriatiku i nxjerr i indinjuar në rërën tonë, në brigjet më të bukura, e Osumi e Semani i shpërndajnë kudo në bimësi e më tej, duket një problem që shqetëson pak vetë. Në Uznovë të Madhe gazetarët e ReportTV treguan të njëjtat pamje me ilaçe të hedhura në plehra e kudo përtokë, siç i pashë dhe fotografova dhe unë në Gjirin e Lalzit. E megjithatë asnjë reagim, veç presioneve të firmave që e kanë për detyrë t'i shkatërrojnë drejtë, për heqjen e informacionit nga media.

Vijo leximin

Print