Ligji i mbetjeve diskutohet në komision, Shalsi: Importojmë vetëm të riciklueshmet

Ligji për importin e mbetjeve është diskutuar ditën e sotme në Komisionin e Veprimtarisë Prodhuese. Kreu i komisionit, Eduard Shalsi tha se projektligji, i cili në vitin 2013 u anulua, rivjen me 6 ndryshime. “Votimi u shty pasi ishte programuar për në datën 21 korrik, por u shty për shkak të sugjerimeve dhe argumenteve për disa ndryshime. Ndërhyrjet m’u dukën logjike dhe për këtë vendosëm të pasurojmë draftin”, tha Shalsi. Një ndryshim në këtë projektligj sipas Shalsit, është fakti se do të importohen vetëm mbetje jo te rrezikshme të dedikuara për riciklim.

Vijo leximin

Print

Dhjetëra qytetarë protestojnë kundër importit të plehrave

Aleanca Kundër Importit të Plehrave ka nisur ditën e djeshme rreth orës 17:40 pranë piramidës protestën kundër vendimit për të importuar plehrat nga vendet e tjera. Pasi qëndruan për afro një orë te piramida, protestuesit prej dhjetëra personash iu drejtuan selisë së Parisë Socialiste. Vendimi për importimin e plehrave në vendin tonë pritet të shqyrtohet së shpejti në Kuvend. Nisma është kundërshtuar fuqishëm nga ambientalistët dhe aktivistët e shoqërisë civile, të cilët e konsiderojnë një vendim edhe më të dëmshëm se ai për importin e armëve kimike.

Vijo leximin

Print

AKIP: Shqipëria do të kthehet në kosh mbeturinash!

Debati për çështjen e importimit të mbetjeve është rikthyer si para 3 viteve, ku përfaqësues të shoqërive civile e shumë qytetarë refuzojnë këtë projektligj. Aleanca Kundër Importit të Plehrave, ka shprehur se vazhdon të jetë kundër ardhjes së mbetjeve dhe se propozimi aktual nuk ndryshon aspak nga propozimet e të shkuarës duke rrezikuar ta kthejë Shqipërinë një kosh plehrash të Europës. Andi Tepelena, ambjentalist dhe bashkë-themeluesi i Aleancës Kunder Importit të Plehrave, ka shprehur qëndrimin e tij kundër importimit të mbetjeve nga Italia për në vendin tonë.

Vijo leximin

Print

Mentor Kikia: Pa importimin e mbetjeve, Shqipëria do të qelbet më shumë!

Është rikthyer në qendër të diskutimeve importimi i mbetjeve, kryesisht nga Italia drejt vendit tonë. Pasi erdhi në pushtet në vitin 2013, Partia Socialiste, deklaroi se në Shqipëri nuk do të hynte asnjë mbetje për riciklim, duke hedhur poshtë projektligjin e hartuar në 2011 nga opozita e sotme. Por kjo ishte deri para disa muajsh, kur deputetët e PS-së, Eduard Shalsi, Ervin Bushati dhe Buajar Derveni nga LSI, firmosën propozimin për të lejuar importimin e mbetjeve jo të rrezikshme në Shqipëri dhe zhvillimin e industrisë së riciklimit.

Vijo leximin

Print

Edhe bateritë mund të riciklohen

Bateritë alkaline mund edhe t’i hidhni në koshin e mbeturinave sapo ato ta përfundojnë funksionin e tyre karikues, por kjo nuk është mënyra e duhur për shkatërrimin e tyre. Bateritë, duke përfshirë edhe ato një-përdorimëshe, kanë përmbajtje të kimikateve të ndryshme dhe elementëve si plumb, kadmium, zink dhe litium (ndonjëherë edhe merkur). Bateritë e hedhura direkt në natyrë do të bëjnë që këto elementë kimikë të përzihen dhe të ndotin kështu mjedisin, të cilat mund të ndikojnë gjithashtu edhe në dëmtime të lëkurës apo organizmit.

Vijo leximin

Print