10 gjëra të vogla në ndihmë të Tokës

22 Prilli është Dita Ndërkombëtare e Tokës, ditë në të cilën ndërgjegjësohen rreth 1 miliard njerëz, që në mënyra të ndryshme mundohen që t’i vijnë asaj në ndihmë. Por gjithçka nis dhe mbaron më 22 Prill, sepse mëngjesin e 23 prillit të gjithë i kthehen rutinës dhe i lënë pas nismat që ndërmorën vetëm një ditë më parë. Por përse ta përqendrojmë një nismë të tillë vetëm në një ditë? Ne mund ta ndihmojmë planetin në të cilin jetojmë duke filluar me ndryshimin e zakoneve në të cilat janë pjesë e rutinës sonë.

Vijo leximin

Print

Turizmi shëtitës fillon edhe në krahinën malore të Kurveleshit

Projektidea e prezantuar nga Agjencia Kombëtare e Bregdetit, mbi lidhjen infrastrukturore të zonave bregdetare me ato malore në Qarkun e Vlorës dhe konkretisht të zonës së Borshit-Nivicës dhe Kurveleshit, po jep sinjalet e para të një turizmi shëtitës me mjete të pedalimit apo dhe ato motorrike. Këtë fund- javë, një ekip i vogël çiklistësh përshkruan pjesën e parë të këtij intenerari ku u nisën nga Borshi-Nivicë e përfunduan në Kurvelesh, duke kapërcyer me biçikletat e tyre peisazhe të mrekullueshme malore që gjenden në këtë itinerar.

Vijo leximin

Print

A po i zhduk bletët hashashi?

Ekspertët e bletarisë ka dhënë shpjegimin e tyre nëse rënia e numrit të bletëve në Shqipëri lidhet me hashashin. Të ftuar në “Pasdite në Top Channel”, ata kanë sqaruar se nuk ka asnjë studim që të lidhë zhdukjen e bletëve me kanabisin. Lejla Shehu, kryetare e shoqatës së bletërritësve tha: Prej muajit dhjetor është vënë re një rëni drastike e numrit të bletëve në Shqipëri. Kjo lidhet me disa sëmundje që i kanë bletët dhe që fatkeqësisht këtë vit ishin edhe më të përhapura. Banori, i cili përhapi panikun se bletët ia kishte zhdukur hashashi tha në një intervistë për “Pasdite në Top Channel” se bletët e tij dyshon se i janë dëmtuar nga ilaçet e skaduara, megjithatë nuk ka pasur mundësi ekonomike për të bërë analiza.

Vijo leximin

Print

Në lagunën e Vilunit gjendet një breshkë deti e ngordhur

Gjendet një breshkë e ngordhur në Lagunën e Vilunit, në lindje të të plazhit të Velipojës. Breshka e llojit Chelonia mydas është gjetur nga inxhinieri i akuakulturës Besart Halilaj në bregun e detit, në fshatin Rrjoll. Fshati Rrjoll bën pjesë në Njësinë Administrative Velipojë, Bashkia Shkodër, e njëkohësisht në Zonën e Mbrojtur të kategorisë V të IUCN Peisazh Ujor Tokësor i Mbrojtur Lumi Buna-Velipojë, me sipërfaqe 23.027 hektarë. Duke folur për gazetën VIJA, Halilaj tha se breshka me peshë rreth 40 kg, është 90 cm e gjatë dhe 55 cm e gjerë, ndrësa gjatësia e zhguallit është 67 cm. Mendoj se është e moshës mesatare, duke gjykuar nga përmasat dhe pesha, - tha ai.

Vijo leximin

Print

Hidrocentralet e reja – Gjashtë kërkesa të reja në MEI për qarkun e Elbasanit

Gjashtë kërkesa të reja për hidrocentrale deri në 2 megavat kanë mbërritur në Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë. Për të paktën katër prej tyre interesi vjen nga një kompani e vetme. Por cilët janë hidrocentralet e propozuar dhe ku do të ndërtohen. Kompania “DON – UCD” sh.p.k. ka aplikuar për hidrocentralet Yldon 1, 2,3 dhe 4 që do të ngrihen mbi në përroin e Vërçës, degë e lumit Devoll, Bashkia Gramsh, Qarku Elbasan. Një tjetër hidrocentral është propozuar nga bashkimi i përkohshëm i shoqërive “AON ENERGY” SH.P.K. DHE “EL-BU 2009” SH.P.K. për ndërtimin e hidrocentralit “KOTKA” në lumin e Tomorricës, Bashkia Gramsh, Qarku Elbasan.

Vijo leximin

Print