PPNEA, një sy më shumë për raportimin e krimeve mjedisore

Dita ditës, në rrjetet sociale dhe në faqen zyratare të shoqatës PPNEA bëhen raportime të shumta në lidhje me krime të ndryshme mjedisore duke filluar nga prerja e pyjeve, gjuetia e paligjshme në zona të mbrojtura, vrasja e kafshëve të konsideruara në rrezik kritik për zhdukje dhe njëkohësisht të cilësuara si pasuri kombëtare e vendit tonë të begatë, kafshë të mbrojtura me ligj që mbahen në kafaze për të zbukuruar subjekte të ndryshme dhe që më pas shiten hapur në portale pa kurrfarë frike, zjarret e përvitshme në fillimin e sezonit të verës, ndotje të mjedisit me mbetje të ndryshme pa kontroll dhe shumë krime të tjera që i bëhen natyrës tonë të vyer.

Vijo leximin

Print

“Cibanet” e betonit kafshojnë edhe plazhet e Ksamilit

Nuk kanë të mbaruar dëmtimet e bregdetit shqiptar. Në një kohë kur Qeveria ndërmori masa për ndërtimet pa leje, bregdeti është lënë tërësisht në duart shkatërruese të momentit. Përgjatë bregdetit kanë mbirë e janë shtuar vazhdimisht struktura betoni (pista) për ankorimin e mjeteve të vogla lundruese. Pre e këtyre kafshimeve të shëmtuar kanë rënë plazhet e detit Jon duke filluar nga Radhima e deri në Ksamil. Struktura të gjata të shtrembërta betoni e gurësh janë ngulur pa kriter në cektinën e plazheve elitare të Jonit, duke i hapur rrugën një fronti të ri shkatërrimi të plazheve.

Vijo leximin

Print

AOS nis punën për Atlasin e Shpendëve Folezues të Shqipërisë

Shoqata Shqiptare e Orintologjisë – AOS, ka nisur punën për grumbullimin e të dhënave mbi Atlasin e Shpendëve Folezues të Shqipërisë si kontribut për Atlasin e Shpendëve Folezues të Europës 2. Nga specialistët e AOS, janë gjetur shenja folezimi të shumë specieve si dhe foletë e tri prej tyre: Huta (Buteo buteo), Qafëdredhësi (Jynx torquila) dhe Skifteri kthetrazi (Falco tinnunculus). Ky i fundit u gjet në një koloni të vogël të përbërë nga 3-4 çifte folezues. Puna e specialistëve të AOS për identifikimin e specieve në rrezik zhdukjeje, si dhe sensibilizimi qytetar në ruajtjen e këtyre specieve, ka bërë që gjeografia e specieve të rralla të zgjerohet në territorin shqiptar.

Print

Le Monde: Sharmi i Ballkanit në Alpet shqiptare, aty ku rakia është si ujë

Alpet Shqiptare dhe rruga që të çon në Bjeshkë ka qenë në fokusin e një shkrimi të publikuar nga francezja Le Monde. Shkrimi flet për pastërtinë, zakonet, natyrën e njerëzve të këtyre zonave ku rakinë e cilëson si ujin lokal të jetës, i cili është i pandarë nga kafja turke. Pas vizitës mbresëlënëse në Alpet Shqiptare Geraldine Rue ka shkruar: “Mirësevini në Alpe!», shkruante në pano. Gjashtëdhjetë kilometra larg nga Shkodra (qyteti më i madh në veri të vendit), kalimi nëpër qafën e Leçeve të Hotit, aty ku fillon hyrja zyrtare në Alpet Shqiptare, me thyerjet e tyre dredharake që premtojnë një shëtitje të gjatë, për shkak të qasjes së vështirë, nëpër disa peizazhe të papara e të jashtëzakonshme.

Vijo leximin

Print

“Ndërtoni HEC-e të tjera, por ju lutem lëreni Vjosën”! Mesazhi vjen nga Parlamenti Evropian

Zëvendëspresidentja e Parlamentit Europian, Ulrike Lunacek, një adhuruese e natyrës shqiptare është nga lobueset me të forta kundër ndërtimit të hidrocentraleve në lumin e Vjosës. “Lumi i Vjosës është i vetmi ne Europë, që është ne rrjedhje të lire”, ka pohuar ajo gjatë një takimi me gazetarë nga Shqipëria në Parlamentin Europian në Bruksel. Është e vërtetë që Shqipëria ka nevojë për energji, thotë ajo, por jo në këtë lumë. Në këtë zonë, sugjeron ajo, Shqipëria mund të bejë investime në ekoturizëm. Lunacek thotë se ajo ia ka shprehur dhe kryeministrit shqiptar mendimin e saj, por gjithsesi shton se në Shqipëri tani e gjithë vëmendja është e përqendruar te zgjedhjet.

Vijo leximin

Print