Task-Forcë “Roja e Gjelbër” për moratoriumin 10 vjeçar të pyjeve

Zv. Ministri i Mjedisit Kledi Xhaxhiu dhe Drejtori i Përgjithshëm për Rendin dhe Sigurinë Publike, pranë Policisë së Shtetit Altin Qato, prezantuan sot zyrtarisht ngritjen e Task-Forcë “Roja e Gjelber” një strukturë ndërinstitucionale në mbështetje të mbrotjes së pyjeve. Zv. Ministri Xhaxhiu, në cilësinë e kryetarit të grupit drejtues në nivel politikbërje të Task-Forcës “Roja e Gjelbër”, theksoi rëndësinë e krijimit të kësaj strukture për garantimin e moratoriumit 10 vjeçar të pyjeve. “Kjo task-forcë është përkrahur fuqimisht nga qeveria”, u shpreh ai.

Vijo leximin

Print

Shpresë edhe për Lurën, mbillen 500 fidanë pishash

Ajo çfarë ka ndodhur pas viteve '90 të shekullit të kaluar në parkun natyror të Lurës, ka qenë e tmerrshme. Një masakër në prerjen e mijëra hektarëve pyje kryesisht pisha, në një sipërfaqe prej 40 mijë hektarësh. Pamjet ekskluzive të kameras se Report tv trondisin. Ambientalisti Xhemal Mato thotë se pas viteve '90 parku i Lurës u kthye në një ndërmarrje pyjore, në vend të një parku natyror. "Në Lurën e trashëguam pas viteve 90 si një nga parqet më të bukura jo të Shqipërisë por të Ballkanit, ka qenë një nga mrekullitë e gjithë kësaj zone. Jo se e them unë por e thonë shumë biologë dhe gjeograf të huaj.

Vijo leximin

Print

Bota në alarm, bletët po zhduken! Rrezikohet njerëzimi…

Albert Ajnshtajn ka thënë se kur të zhduken bletët, njerëzimit do t’i vijë fundi katër vjet më pas. Dhe është pikërisht ky fakt që ka trembur studiuesit, pasi bletët janë me të vërtetë duke u zhdukur. Bletët nuk ngjizin vetëm lulet dhe prodhojnë mjaltë, por janë edhe pikënisja e një sërë ushqimesh për njerëzit. Nëse ato zhduken, me shumë mundësi që edhe shëndeti i njerëzve mund të jetë në rrezik. Cilët janë faktorët që çojnë drejt zhdukjes së këtyre insekteve. Janë të shumtë, mes së cilëve sëmundjet e ndryshme, ndotja e ambientit, ndryshimet e shpejta dhe të frikshme të klimës, zhdukja e disa bimëve etj.

Vijo leximin

Print

Prezantohet projekti për ruajtjen e Pelikanit Kaçurrel nga PPNEA

Për dy ditë rresht, një grup gazetarësh nga media e shkruar dhe ajo audiovizive, ndoqën një aktivitet të Shoqatës së Ruajtjes dhe Mbrojtjes së Mjedisit Natyror në Shqipëri (PPNEA), një organizatë joqeveritare mjedisore që vepron në të gjithë territorin e Shqipërisë. Ajo organizoi në datat 12,13 prill, prezantimin e projektit që implementohet në lagunën Divjakë- Karavasta, për ruajtjen e Pelikanit Kaçurrel. Në këtë prezantim morën pjesë koordinatore të projektit dhe specialist të PPNEA-s, punonjës në terren të parkut dhe të ruajtjes së Pelikanit Kaçurrel dhe kureshtare të këtij shpendi të rrallë në Ballkan.

Vijo leximin

Print

Parkut të Liqenit i shtohen 200 pemë lisi, Veliaj: I kthejmë qytetin njerëzve që duan progresin

Parkut të Liqenit i janë shtuar edhe 200 pemë të tjera lisi. Bashkia e Tiranës i ka mbjellë ato në pjesën jugore të Liqenit, në zonën që kufizon me Unazën e Madhe, e cila deri para pak kohësh ishte kthyer në një vatër papastërtish dhe infeksionesh për banorët e zonës dhe të vet liqenit. Është vet kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj ai që e bënë të ditur këtë lajm në rrjetin social facebook, të cilin e shoqëron edhe me një album me foto jo vetëm nga ky aksion por edhe punët e tjera publike që po bëhen në qytet.

Vijo leximin

Print