Moratorumi i pyjeve frenon prerjet, por dëmet e hershme janë të mëdha

Parku Kombëtar i Shebenikut është një zonë e mbrojtur e kategorisë së dytë. Që prej vitit 2008, kur u shpall Park Kombëtar, prerja e pyjeve këtu ka qenë rreptësisht e ndaluar. Disa ditë më parë, i njoftuar nga banorët e zonës, Top Channel tregoi për masakrën që i është bërë këtij parku. Pas kësaj, Inspektoriati i Mjedisit ka proceduar e dërguar për ndjekje penale një të moshuar dhe nipat e tij, si dëmtues të pyllit. Sipas inspektorëve, parku nuk është prekur kur ka hyrë në fuqi moratoriumi, por këtu ka gjurmë të një prerjeje të kryer pa asnjë rregull dhe pemët janë rrëzuar në tokë.

Vijo leximin

Print

APR dhe Bashkia Tiranë mbjellin 200 pemë "Selvi" të Parku i Liqenit

Në krah të Fakultetit të Gjeologji-Miniera, Agjencia e Parqeve dhe Rekreacionit nis mbjelljen e 200 pemëve Selvi, donacion i Kryegjyshatës Botërore Bektashiane. Rehabilitimi, mbjellja, gjelbërimi i rrugës hyrëse për në Parkun e Madh të Liqenit Artificial të Tiranës me pemën qeparis, selvi siç ka qenë historikisht e tillë nga krijimi, por dhe emërtimi i saj “Rruga e 1000 Selvive”, ashtu si ka hyrë në memorien kolektive të Kryeqytetit. Është nga të parat monumente të gjelbra në park dhe daton vitin 1959, vetëm një vit pas ndërtimit të Parkut të Madh.

Vijo leximin

Print

AKZM prezanton planet e menaxhimit të Peisazhit të Mbrojtur Lumi Buna dhe Parku Kombëtar Shebenik-Jabllanicë

Prezantohen planet e menaxhimit të Peisazhit të Mbrojtur, Lumi Buna dhe Parkut Kombëtar Shebenik-Jabllanic. Të pranishëm ishin Zv.Ministri i Mjedisit, Klejdi Xhaxhiu, Drejtori për Shqipërinë i Cooperacione Italiane, Andrea Senatori, Drejtori i AKZM-së, Zamir Dedej, Drejtues të IUCN, Natura200, etj. Në këtë kuadër stafi i Agjencisë Kombëtare tè Zonave të Mbrojtura zhvilloi një workshop, ku përveçse u prezantuan këto dy studime u shpjegua dhe qasja metodologjike, sipas të cilit ato janë përgatitur. Sipas kësaj metodologjie do të përgatiten dhe planet e tjera të menaxhimit.

Vijo leximin

Print

Aktivitet mjedisor për Zonat e Mbrojtura

Në një nga mjediset e Hotel Tirana Internacional po prezantohet plani i menaxhimit të Peisazhit Natyror Lumi Buna dhe i Parkut Kombëtar Shebenik Jabllanicë.Të pranishëm janë zv/ministri i Mjedisit, Kledi Xhaxhiu, Drejtori i AKZM Zamir Dedej, drejtues të IUCN dhe Cooperacione Italiane, etj. Ky aktivitet për stafin e AKZM zhvillohet me mbeshtetjen e IUCN dhe Cooperacione Italiane. Sipas metodologjisë së përdorur në këto dy plane, do hartohen edhe planet e tjera të menaxhimit për zonat e mbrojtura.

Vijo leximin

Print

Gjuetarët protestojnë para Kryeministrisë: Jo moratoriumit të gjuetisë, por të forcohen rregullat

Shoqata Shqiptare e Gjuetisë ka protestuar ditën e sotme para godinës së Kryeministrisë, duke kundërshtuar moratoriumin në gjueti. Në këtë protestë janë të pranishëm rreth 1 mijë gjuetarë, të cilët protestuan nga sheshi “Nënë Tereza” drejt Kryeministrisë. Duke qenë se një ditë më parë përfundoi afati i moratoriumit 2-vjeçar për gjuetinë, Shoqata e Gjuetarëve ka protestuar në kundërshtim me shtyrjen e afatit t këtij moratoriumi. “Jo moratorium. I kërkojmë kryeministrit të mos shtyjë moratoriumin për gjuetinë. Kjo është një masë ekstreme.

Vijo leximin

Print