Çka po ndodh me tokën tonë?!

Në pjesën më të madhe të globit tokësor, ekosistemet natyrore janë shndërruar në toka bujqësore të projektuara për prodhimin e ushqimit. Toka bujqësore shpesh herë mbillet me monokulturë dhe si rezultat ka një diversitet të ulët llojesh. Një pjesë e sipërfaqes tokësore përdoret për sipërfaqe banimi duke formuar fshatrat, qytetet, zonat industriale, infrastruktura mbështetëse që përfshin rrugët, hekurudhat, portet dhe aeroportet. Shfrytëzimi i burimeve natyrore siç është nxjerrja e mineraleve ka krijuar shqetësime mjedisore.

Vijo leximin

Print

Aktivistët shembin rrethimin tek Liqeni, përplasen me policinë

Tension tek Liqeni Artificial i Tiranës. Aktivistët e shoqërisë civile janë përplasur me policinë pasi kanë shembur rrethimin që është ngritur si pjesë e projektit për të ndërtuar një park lodrash. Dje nisi prerja e pemëve në zonë, dhe kreu i Bashkisë Erion Veliaj e justifikoi atë veprim se bashkia po hiqte disa pemë të sëmura që di zëvendësoheshin me 3 mijë të tjera. Shoqëria civile shprehet se nuk do lejojnë ndërtimin e parkut. Dje ata përmes rrjeteve sociale i bënë thirrje Veliajt që të sprapset nga ky projekt, ose kërcënuan se do ta shkulin vetë rrethimin e vendosur aty.

Print

Hyn në fuqi moratoriumi i pyjeve, Koka: Gjoba deri në 5 mln për shkeljet

Moratoriumi i Pyjeve për një periudhë 10-vjeçare ka hyrë në fuqi që prej datës 11 Shkurt 2016. Ministria e Mjedisit duke e konsideruar këtë Moratorium si vendim historik për të ardhmen e zhvillimin e qëndrueshëm të pyjeve Ministri i Mjedisit Lefter Koka thekson se zbatimi i këtij ligji kërkon pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve, qytetarëve shqiptarë, opinionit publik dhe medias. Gjithashtu Kreu i Mjedisit Koka i kërkon të gjitha institucioneve shtetërore që janë ngarkuar për zbatimin e këtij ligji, angazhim maksimal për zbatimin me sukses të moratoriumit të pyjeve.

Vijo leximin

Print

Ndërhyrja te parku i liqenit, ja çfarë po ndodh

Zbatimi i masterplanit të Bashkisë së Tiranës për hyrjen e parkut të Liqenit Artificial, ka hasur në dyshimet dhe kundërshtimet e para. Kjo pasi, në hyrje të parkut është rrethuar një zonë e cila, në bazë të planit të miratuar në tetor të 2015-s, do të kthehet në një kënd të madh lojërash për fëmijët. Fotot e publikuara në rrjetin social “Facebook” nga “APPA - Albanian Platform for Policy Advocacy”, kanë ngjallur reagime të shumta. Disa media e konsiderojnë madje, një vendim skandaloz, pas prerjes së disa pemëve.

Vijo leximin

Print

Sa pyje do të kalojnë në bashki?

I ftuar në Komisionin Parlamentar për Veprimtaritë Prodhuese dhe Mjedisin me datë 19 Janar 2016, Ministri i Mjedisit z.Lefter Koka prezantoi projektligjin për “Për administrimin e Fondit Pyjor dhe Kullosor Kombëtar në Republikën e Shqipërisë”. Në fjalën e tij, Ministri Koka tha se ndër risitë që sjell ky projektilgj është kalimi i menaxhimit fondit pyjor në masën 100% në 61 Bashkitë e vendit (deri tani ishin kaluar rreth 60% e tij). Ai tha gjithashtu se projektligji parashtron riorganizimin e qeverisjen e fondit pyjor dhe kullosor kombëtar, duke ngarkuar Ministrinë me funksion politikbërës.

Vijo leximin

Print