Laguna e Karavastasë, një ditë në “mbretërinë e shpendëve”

Për herë të parë, Shqipëria ka nisur inventarizimin e plotë të shpendëve ujore, me një grup pune të përbërë nga ekspertë mjedisorë shqiptarë dhe të huaj. Pas Kune Vain të Lezhës, në Parkun Kombëtar të Divjakës 25 ekspertë kanë punuar për regjistrimin e gjithë e shpendëve ujore dimërore. “Ky projekt është në lidhje me gjithë censusin që bëhet në Europë, dhe në shtete të tjera bëhet numërimi paralelisht me ne. Arsyeja është teknika që përdoret, pasi shpendët janë në lëvizje marzhi i gabimit do jetë i vogël”, shprehet drejtori i parkut kombëtar të Divjakës, Ardian Koçi.

Vijo leximin

Print

Propozimi, Pas moratoriumit 10 vjeçar gati ndryshimi në kod: 15 vite burg kush dëmton pyjet

Pas moratoriumit të pyjeve qeveria po përgatitet të ndërhyjë edhe në kodin penal për ashpërsimin e masave ndaj kujtdo që kryen krim mjedisor. Sipas draft- propozimit, masat e reja parashikojnë deri në 15 vite burg për këdo që shkakton fatkeqësi mjedisore. Sipas burimeve të Ministrisë së Shtetit për Marrëdhëniet me Parlamentin, forcimi i penaliteteve vjen pas vërejtjeve të BE, dhe do të miratohet pasi të kalojë edhe dëgjesat publike. Kush dëmton pyjet duke shkaktuar fatkeqësi natyrore, si rastet e përmbytjeve në vëndin tonë, rrezikon deri në 15 vite burg.

Vijo leximin

Print

Firmoset granti i qeverisë Gjermane për projektin “Rezervati Ndërkufitar i Biosferës Prespë"

Ministri i Mjedisit Z. Lefter Koka dhe Ambasadori i Republikës Federale të Gjermanisë në Tiranë, Z. Hellmut Hoffmann firmosën sot Marrëveshjen Qeveritare “Rezervati Ndërkufitar i Biosferës Prespë”. Në bazë të marrëveshjes Qeveria Gjemane do të financojë me një grant prej 3.5 milionë eurosh, fazën e dytë të projektit “Rezervati Ndërkufitar i Biosferës Prespë”me një kohëzgjatje nga viti 2016 deri në vitin 2020 . Pas nënshkrimit të Marrëveshjes Qeveritare, Ministri Koka falenderoi Qeverinë Gjermane për kontributin e vyer dhe të vazhdueshëm për mjedisin shqiptar.

Vijo leximin

Print

Shkelje të vazhdueshme të moratoriumit të gjuetisë

Shoqata për Ruajtjen dhe Mbrojtjen e Mjedisit Natyor në Shqipëri (PPNEA) dhe Shoqata për Ruajtjen e Shpendëve dhe Gjitarëve të Shqipërisë (ASPBM), kanë ngritur shqetësimin lidhur me shkeljet e vazhdueshme të moratoriumit të gjuetisë të vëzhguara në muajt e fundit. Grupet e monitorimit në terren të këtyre organizatave dhe rrjetet e bashkëpunëtorëve të tyre në rajone të ndryshme të Shqipërisë, kanë konstatuar dhe dokumentuar një intensifikim të lartë të rasteve të gjuetisë së paligjshme, veçanërishtnë periudhën nëntor 2015 – janar 2016.

Vijo leximin

Print

Nis inventarizimi i shpendëve ujorë

Shqipëria do të nisë inventarizimin e shpendëve ujorë. Ky proces do të përfshijë punonjësit e Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura në qendër dhe qarqe. Kjo do të realizohet falë projektit NATURA 2000 i cili është duke punuar për të zhvilluar dhe zbatuar një program gjithë përfshirës për ngritjen e kapaciteteve për stafin e zonave të mbrojtura. Si pjesë e programit për ngritjen e kapaciteteve për aspektet që lidhen me monitorimin e biodiversitetit, projekti NATURA 2000 do të mbështesë AKZM dhe strukturat e saj rajonale që të marrin pjesë në nismën e rëndësishme të Regjistrimit Ndërkombëtar të Shpendëve Ujore.

Vijo leximin

Print