Mos po hakmerret natyra ndaj nesh?

Shqipëria noton në ujë, sot fatet e mijërave shqiptarëve ndodhen në mëshirë të fatit me sytë nga qielli që loton pa pushim dhe me këmbët e tyre të mbuluara me ujë, kjo gjendje ndodhet prezente në shumë qytete të vendit tonë. Mos është faji i motit apo është faji i shtetit për dëmtimet e pafundme e pa kriter të pasurive natyrore ( tokë, ujë, pyje, ajër) për keqmenaxhimin e fondeve, nuk disponohet asnjë plan për basenet e vendit, projeket për rimëkëmbjen e shtretërve të lumenjve, forcimin e digave, argjinaturave, apo pastrimin e kanaleve kulluese.

Vijo leximin

Print

Moratoriumi 10 vjeçar i shfrytëzimit të lëndës drusore, kthesë historike

Ministri i Mjedisit, Z. Lefter Koka në praninë e Kryeministrit Z. Edi Rama prezantoi një nga masat më drastike që po ndërmerret në sektorin e pyjeve nga Qeveria Shqiptare: Moratoriumin 10 –vjeçar të shfrytëzimit të pyjeve. Në fjalën e tij Ministri Koka bëri një përshkrim të shkurtër të situatës së trashëguar në 70 vitet e fundit duke vënë theksin në një trashëgimi të mbarsur me defiçite në fondin shqiptar të pyjeve. Duke iu referuar masave të marra nga Ministria e Mjedisit në këto dy vite për të ndryshuar situatën e trashëguar në pyje Ministri Koka tha:

Vijo leximin

Print

Gjahtarët e paligjshëm në Shqipëri mburren me prenë online

Gjahtarët shqiptarë po mburren rreth vrasjeve të tyre në median sociale, ndërsa shumica e OJQ-ve mjedisore kanë kërkuar zbatim rigoroz të ndalimit të gjuetisë. Gjahtarët që mburren rreth vrasjes së lepujve të egër në pjesët e mbuluara nga dëbora në Shqipëri janë bërë një hit në median sociale në ditët e fundit të dhjetorit dhe në fillim të vitit 2016. Asnjë prej tyre nuk mund të mos jetë i painformuar se pretë e tyre janë krejtësisht të paligjshme. Çdo lloj gjuetie u ndalua në Shqipëri për dy vite në vitin 2014 dhe moratoriumi nuk del nga fuqia deri në mars.

Vijo leximin

Print

Masakra në parkun e Gërmenj-Shelegurit

Ashtu si shumë zona dhe parqe pyjore në vendin tonë, edhe ajo e Gërmenj-Shelegurit në Kolonjë u është nënshtruar masakrave të dorës së njeriut, që po e zhvesh dalëngadalë nga kurorat me bredha dhe pisha. Edhe pse në fuqi është një moratorium 10-vjeçar që ndalon 100 përqind prerjet e lëndës drusore për eksport, edhe pse kjo zonë është e shpallur që prej dy dekadash tashmë e mbrojtur nga shteti, dora e njeriut nuk ndalet. Kamerat e emisionit Fiks Fare kanë filmuar kamionët e ngarkuar me lëndë drusore.

Vijo leximin

Print

Kamerat, shpëtimi i vetëm i pyjeve

Një milionë euro është fatura financiare që kërkohet për të pajisur të gjitha pyjet e vendit me kamera termike të cilat xhirojnë gjatë 24 orëve. Ky sistem, i cili është aplikuar në Tiranë dhe Shkodër, identifikon dhe filmon çdokënd që pret pyjet. “Ky sistem elektronik monitorimi, përveçse bën të mundur monitorimin e personave dhe mjeteve që hyjnë në fondin pyjor, por edhe lokalizimin dhe kapjen e tyre. Gjithashtu, ky sistem është i pajisur me kamera termike që ndihmon në lokalizimin e shpejtë të zjarreve”, thotë kryeinspektori i mjedisit, Ergys Agasi.

Vijo leximin

Print