Korçë, vijon prej katër ditësh vatra e zjarrit në Dardhë

Vazhdon të jetë akoma aktive prej katër ditësh vatra e zjarrit në zonën e Dardhës në Korçë. Vatra aktive në Bigëll të Dardhës ka djegur një sipërfaqe të madhe me pisha. Ministria e Mbrojtjes njoftoi se në vendin e ngjarjes janë angazhuar 30 trupa dhe një helikopter për shuarjen e zjarrit. Gjithashtu në zone kanë mbërritur njësitë speciale, Forcat e Armatosura dhe Emergjencat Civile. Nga burimet paraprake mësohet se zjarri është i qëllimshëm.

Print

Zjarr në parkun e Dajtit

Zona e mbrojtur e Parkut Kombëtar të Dajtit është përfshirë nga flakët. Ende nuk dihet se çfarë e ka shkaktuar zjarrin dhe as dëmet e shkaktuara, por Ministria e Mjedisit ka deklaruar se ka marrë një sërë masash për shuarjen e flakëve. Menjëherë pas lajmërimit kanë mbërritur atje forcat e shërbimit zjarrfikës, të cilët kanë nisur menaxhuar situatën. Ministria e Mjedisit bën të ditur se inspektorët e Inspektoriatit Shtetëror ndodhen në terren për të verifikuar situatën nga afër.

Print

Pyjet e Pukës dhe Mirditës po shkatërrohen me hapa alarmantë para moratoriumit të pyjeve

Shoqata e Ruajtjes dhe Mbrojtjes së Mjedisit Natyror në Shqipëri (PPNEA) ngre shqetësimin për prerjet masive dhe të shfrenuara që janë vënë re në zonën e Malit të Munellës dhe më gjerë në bashkitë e Pukës, Fushë-Arrëzit dhe Mirditës në periudhën Nëntor-Dhjetor 2015. Gjendja në këtë rajon ka qenë e rënduar prej shumë vitesh, por që prej njoftimit për shpalljen e moratoriumit të pyjeve në fillim të vitit 2016, situata ka degraduar masivisht. PPNEA ka dokumentuar një shtim të jashtëzakonshëm të subjekteve, makinerive dhe individëve të cilët po shfrytëzojnë pa kurrëfarë kriteri edhe ato pak pyje të mbetur.

Vijo leximin

Print

Pylltaria, sfida e zhvillimit në Shqipëri

Për periudhën që po kalojmë, Shqipëria është vend i veçantë në rajon që ka dy Moratoriume, një për Gjuetinë dhe tjetri më i rëndësishëm se i pari, për Pyjet. Të dy të lidhur ngushtë me njëritjetrin, pasi një pjesë e varfërisë së kafshëve të gjuetisë është e shkaktuar edhe nga gjendja e rëndë e pyjeve. Moratoriumet ndalojnë (gjuetinë, prerjet në pyje etj.), dhe për këtë bëjnë mjaft mirë! Me sa duket sikur e gjithë barra i bie Shërbimit Pyjor apo Inspektoratit Mjedisor! Po ua lamë këtë barrë vetëm këtyre, le ta themi që në fillim se gjendja në Pyje dhe kafshë të egra nuk mund të përmirësohet kurrë! 

Vijo leximin

Print

KARAVASTAJA, LAGUNA QË MAGJEPS ME BUKURINË NATYRORE DHE ZOGJTË

Parku Kombëtar Divjakë-Karavasta të ofron një peizazh mbresëlënës në këto ditë dhjetori, ndërkohë që magjia në këtë lagunë shtohet duke parë shumëllojshmërinë e shpendëve. Sapo hyn në pjesën e pyllit, të shoqërojnë cicërimat e zogjve, ku veshi i mësuar i studiuesve dhe i specialistëve dinë të bëjnë dallimin se çfarë specieje i përkasin. Por edhe për ata që bëjnë për herë të parë një tur ‘birdwatching’, magjia nuk shuhet nëse nuk dinë t’i dallojnë. Shpendi që çdokush mund ta dallojë në lagunën e Karavastasë është pelikani kaçurrel, i cili në 2015-ën ka një shtim të popullatës.

Vijo leximin

Print