Agrobiznesi: Hetim abuzuesve, prodhimet janë të pastra

Pas denoncimeve konkrete në emisionin “Fiks Fare”, ku fermerë përdorin sasi të mëdha stimulantësh dhe hormonesh për pjekjen e fruta-perimeve, Këshilli i Agrobiznesit Shqiptar dënon publikisht këto raste dhe kërkon hetimin deri në fund të personave përgjegjës. “Këto veprime janë të dënueshme nga ana jonë si Këshill Agrobiznesi dhe në të njëjtën kohë janë të verifikueshme nga organet. Duhet të veprojnë menjëherë dhe nuk duhet të neglizhojnë”, deklaron Agim Rrapaj, nga KASH. Por këshilli që përfaqëson fermerët kërkon që këto raste të mos përgjithësojnë të gjithë prodhimin bujqësor vendas.

Vijo leximin

Print

Ndotja nga mërkuri i kushton komuniteteve humbje në potencialin e fitimit në Shqipëri

Ndotja nga mërkuri kushton 2 milionë deri në 25 milionë lekë humbje në potencialin e fitimit vetëm në një komunitet shqiptar, bazuar në studimin e fundit të publikuar në Gazetën e Manaxhimit Mjedisor. Ky është studimi i parë i vlerësuar shkencërisht për të vlerësuar humbjet ekonomike për shkak të dëmtimit të IQ prej ndotjes nga mërkuri në Shqipëri dhe në 14 vende të tjera. Qendra EDEN kontribuoi në studimin ndërkombëtar me mbledhjen e mostrave të flokëve nga individë që jetojnë pranë Gjirit të Vlorës.

Vijo leximin

Print

Fabrika e shkrirjes në Kamëz, rrezik për banorët

Emisioni Fiks Fare solli mbrëmjen e së mërkurës rastin e banorëve të lagjes numër 4 në Bashkinë e Kamzës, të cilët kundërshtojnë ndërtimin e një fabrike shkrirjeje në lagjen e tyre. Ata thanë për Fiksin se ndihen të rrezikuar nga tymërat dhe ndotja. “Ku do t’i rrisim fëmijët? Për ata kemi më shumë frikë, se ne e kaluam tonën”, tha një e moshuar. Të tjerë banorë pohuan se e kanë shumë pranë shtëpive fabrikën dhe kjo përbën një rrezik shumë të madh. “Tre gra kanë dashur të vrasin veten para disa ditësh, këtu para fabrikës, se vihet në rrezik jeta e fëmijëve të tyre”, tha një tjetër banor.

Vijo leximin

Print

Panik pa vlerë për domatet shqiptare

Sa të sigurta janë domatet, shalqinjtë apo perimet e tjera në tregun shqiptar? Kjo pyetje që mundon konsumatorët jo gjithonë duhet të çojë në panik. Ka disa të vërteta, por ka edhe disa fakte, siç ka spekulantë, por edhe plot fermerë të ndershëm. Domatet shqiptare janë një ndër produktet më të kërkuara në eksport. Ato shkojnë kudo në Evropë, e deri ne Rusi pasi shija dhe vlerat e domates së vendit janë të një niveli shumë të lartë, falë edhe kushteve klimaterike relativisht të ngrohta në Shqipëri. Nëse do t’i referohemi sasisë së produkteve të eksportuara, perimet dhe frutat janë mbretëreshat e tokave tona.

Vijo leximin

Print

Ndotja nga hidrokarburet në Marinzë, 7 në 10 familje kanë një të sëmurë në shtëpi

Një studim i kryer nga ISHP në fshatin Marinzë (Fier) në prill të vitit 2014 (kohë kur në këtë fshat shpërthyen dy puse nafte), me qëllim vlerësimin e ndikimit të ndotjes në mjedis dhe impaktin në shëndetin e popullatës së ekspozuar ndaj hidrokarbureve, sjell të dhëna të frikshme për pasojat që mund të ketë ndotja e ajrit në shëndet. Studimi mori në shqyrtim 5 komponentë të ndryshëm si: simptomatologjia që shfaqën pacientët menjëherë pas shpërthimit, cilësia e ajrit të brendshëm në banesë për tregues të CO dhe CO2, praninë e fenoleve në urinë, mostra të përbërjes së tokës për praninë e metaleve të rënda si Plumbi, Kromi, Bakri, Zinku, Mangani etj, ndërkohë që u plotësuan edhe 100 pyetësor, 1 pyetësor për familje nga 416 në total në fshat.

Vijo leximin

Print