Skandali me kafshët e pamatrikulluara në tregun e Tapizës

Kafshët në tregun e Tapizës, në Fushë Krujë, tregtohen pa certifikata origjine. Ministria e Bujqësisë vendosi më 10 janar të këtij viti mbylljen e tregut, pasi nuk ishin plotësuar kushtet higjieno-sanitare. Kamera e “Fiks Fare” ka dokumentuar gjatë dy muajve, shkurt dhe mars, se vijon tregtimi i kafshëve në Tapizë. Lopët, viçat, delet, dhitë, por edhe shpendët shiten dhe blihen në të zezë, pa asnjë dokument. Të gjitha kafshët dhe shpendët nuk kanë certifikatë shoqëruese, madje në treg nuk është as veterineri. Në muajin nëntor të vitit të kaluar, kryeministri Edi Rama, në një mbledhje me kryetarët e bashkive të rretheve tha se janë 33 tregje në të gjithë vendin jashtë çdo lloj kushti higjieno-sanitar.

Vijo leximin

Print

Ushqimi dhe ndotja, rritje e frikshme e kancerit në Shqipëri

Gazetarët nuk bëjnë dot dallimin mes shembjes së një qytetërimi dhe një aksidenti me biçikletë. Kjo thënie e George Bernard Shoë mu kujtua kur po "skanoja" lajmet e djeshme- 22 mars 2017. Kur qeni kafshon njeriun nuk është lajm, kur njeriu kafshon qenin, ky po ky është lajm thoshte në fund të shekullit 19 editori i New York Post. Sot në kohën e portaleve qarkullojnë qindra lajme në ditë. Edhe lajme të vërteta. Po nga kakofonia mbytet lajmi i vërtetë. Lajmi i ditës dje ishte statistika që kishte nxjerrë Instituti i Shëndetit Publik, kërkuar nga monitor.al. Statistikë e frikshme!

Vijo leximin

Print

Shqipëria nuk është prekur nga gripi i shpendëve

Drejtori i Shërbimit Veterinar, në Ministrinë e Bujqësisë, Edi Ferro, deklaron se vendi ynë nuk është prekur nga gripi i shpendëve megjithëse në disa shtete në kufi më Shqipërinë janë vënë re shenja të kësaj sëmundje. “Shqipëria nuk konsiderohet vend i prekur, por është vend me rrezikshmëri të lartë sepse të gjitha vendet e rajonit kanë 1, 2 apo 3 vatra të konfirmuara. Ju mund të thoni si ka mundësi? Unë do të thosha se si ka mundësi që është prekur një pjesë e rajonit të Lombardisë dhe nuk është prekur pjesa tjetër e Italisë. ekspertët tanë bashkë me ata të BE-së nuk kanë një rast të konfirmuar. Të shohim si do të shkojnë gjërat në ditët në vijim”, tha Ferro.

Vijo leximin

Print

AKU: Importi i mishit nga Brazili konform standardeve të sigurisë ushqimore

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) konfirmon se prodhimet e mishit që importohen nga Brazili janë të çertifikuara dhe konform standarteve të sigurisë ushqimore. Në një njoftim për shtyp, AKU bën të ditur se, për periudhë nëntor 2016 – mars 2017 janë importuar nga Republika Federale e Brazilit drejt Shqipërisë, vetëm ngarkesa me mish pule dhe derri, që plotësonë kërkesat e legjislacionit në fuqi për ushqimin dhe kërkesat e marrëveshjes “ Mbi importin e mishit nga Republika Federale e Brazilit “ e arritur midis Autoriteteve të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës Federale të Brazilit.

Vijo leximin

Print

Hirra e baxhos rrezikon shëndetin e 4.500 banorëve

Rreth 4.500 banorë të fshatrave Kemishtaj, Mërtisht dhe Goricë në Divjakë vuajnë nga ndotja e ujit të pijshëm, që sjell një baxho e cila ushtron veprimtarinë në zonë prej kohësh. Hirra e baxhos shkakton ndotje pasi derdhet në kanalin e ujitjes dhe në rrjetin e ujit të pijshëm. Banorët janë ankuar vazhdimisht, por nuk kanë gjetur zgjidhje nga institucionet. Në këto kushte, ata i janë drejtuar emisionit “Fiks Fare”. “Prej vitesh kjo baxho hedh hirrën në kanalin e ujitjes. Ne jemi ankuar në Bashkinë e Divjakës por nuk kemi gjetur zgjidhje. Po na dëmtohen të mbjellat”, ka thënë një nga banorët për “Fiksin”.

Vijo leximin

Print