Kontrolli i ushqimeve, laboratori i Elbasanit ende i mbyllur

Edhe pse është mbyllur rreth 3 vite më parë me një vendim të Ministrisë së Bujqësisë, laboratori mikrobiologjik rajonal i sigurisë ushqimore ende shihet si domosdoshmëri nga specialistët. Mungesa e këtij laboratori në një qark të madh si Elbasani, me fshatra shumë të largëta ka vështirësuar kryerjen e analizave mikrobiologjike apo fiziko-kimike për shkak të distancës. “Sëmundja e plasjes që në anën kimike veterineri ose fermeri e përcakton, ndaj saj s’mund të zbatohet asnjë masë pa konfirmimin e laboratorit, që duhet bërë sa më shpejt për të marrë masat e domosdoshme për karantinën dhe rastin e bllokimit të kafshësh që arrin deri në djegie dhe masa të tjera veterinare”, thotë Ramazan Ceka, veteriner.

Vijo leximin

Print

Siguria ushqimore - Peleshi lajmëron aksionin e 100 ditëshit, kontroll thertoreve të mishit

Ministri i Bujqësisë Niko Peleshi e ka nisur punën nga Lushnja ku ka paralajmëruar një aksion të thellë për rritjen e sigurisë ushqimore. Kjo nismë pritet të ketë ndërhyrje në 4 hallkat e ciklit të mishit duke nisur nga therrja deri tek shitja. Së shpejti në të gjithë vendin do të nisë aksioni për sigurinë ushqimore.Ministri i Bujqësisë Niko Peleshi ka shfrytëzuar vizitën në një stabiliment mishi në qytetin e Lushnjës për të paralajmëruar aksionin që pritet të ketë ndërhyrje në 4 hallkat e ciklit të mishit dhe nënprodukteve të tij.

Vijo leximin

Print

Abuzimi me mishin, AKU ndëshkon subjektet

Edhe pse në tregje, apo pikat e shitjes së mishit zhvillohen kontrolle të vazhdueshme për kushtet ku tregtohet apo cilësine e tij, disa subjekte abuzojnë në periudha të ndryshme. Autoriteti Kombëtar i Ushqimit në Qarkun e Tiranës thotë se deri në këtë periudhë të vitit janë marrë masa për disa subjekte, ndërsa abuzimet më të mëdha bëhen në rastet e festave, kur mishi përdoret në masë nga konsumatorët. “Kemi konfiskuar rreth 281 kilogramë mish që është asgjësuar në landfill. Janë penalizuar rreth 12 subjekte dhe janë mbyllur 19 të tilla për mungesën e kushteve.

Vijo leximin

Print

Merkata e Rusit në Shkodër, aty ku ushqimet shiten mes pluhurit dhe baltës

Në Shkodër produktet ushqimore shiten në mes të rrugës dhe jashtë çdo kushti higjeno-sanitar. Tregtarët ambulantë zaptojnë çdo ditë trotuaret duke i kthyer në mini-tregje, ndërsa policia bashkiake nuk ushtron fuqinë e saj. Një nga tregjet më problematikë është ai i Merkatës së Rusit. Balta dhe pluhuri shoqërojnë produktet bujqësore dhe ato blegtorale, ndërsa me afrimin e reshjeve të shiut situata bëhët edhe më e vështirë. Pranë tezgave ku shitet mish e nënprodukte të tij, bulmet, fruta, perime e artikuj të ndryshëm, ka edhe shumë mbeturina.

Vijo leximin

Print

Siguria ushqimore në vend përplas institucionet

Në mesin e gushtit dhe pikun e sezonit turistik veror në Shqipëri, Kontrolli i Lartë i Shtetit bëri publik një raport performance të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit, në të cilin shprehej se AKU nuk mund të garantojë sigurinë ushqimore në vend. Sipas KLSH-së në Shqipëri mungon një kuadër i plotë për sigurinë ushqimore dhe përgjegjësitë ligjore në zinxhirn e sigurisë ushqimore karakterizohen nga dublime dhe mungesë eficence; ndërkohë që nënvizon se problemet strukturore dhe ato të burimeve njerzore në AKU kanë ndikur dhe në nivelin e inspektimeve të subjekteve që preken nga ligji për ushqimin.

Vijo leximin

Print