Ndotja nga hidrokarburet në Marinzë, 7 në 10 familje kanë një të sëmurë në shtëpi

Një studim i kryer nga ISHP në fshatin Marinzë (Fier) në prill të vitit 2014 (kohë kur në këtë fshat shpërthyen dy puse nafte), me qëllim vlerësimin e ndikimit të ndotjes në mjedis dhe impaktin në shëndetin e popullatës së ekspozuar ndaj hidrokarbureve, sjell të dhëna të frikshme për pasojat që mund të ketë ndotja e ajrit në shëndet. Studimi mori në shqyrtim 5 komponentë të ndryshëm si: simptomatologjia që shfaqën pacientët menjëherë pas shpërthimit, cilësia e ajrit të brendshëm në banesë për tregues të CO dhe CO2, praninë e fenoleve në urinë, mostra të përbërjes së tokës për praninë e metaleve të rënda si Plumbi, Kromi, Bakri, Zinku, Mangani etj, ndërkohë që u plotësuan edhe 100 pyetësor, 1 pyetësor për familje nga 416 në total në fshat.

Vijo leximin

Print

Vdekja që na vjen nga ajri, zbulohen shifrat e frikshme për Shqipërinë

Të dhënat e reja nga Organizata Botërore e Shëndetësisë tregojnë se vendet e Europës Lindore dhe ato të Ballkanit vuajnë shkallën më të lartë të ndotjes së ajrit dhe vdekjeve të lidhura me ndotjen e ajrit në të gjithë Evropën. Sipas statistikave të reja të OBSH, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Shqipëria dhe Ukraina kanë normat më të larta të vdekshmërisë evropiane që i atribuohen ndotjes në shtëpi dhe ajër. Shumë nga këto vende të njëjta, duke përfshirë ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë, Poloninë dhe Hungarinë kanë nivelet më të larta mesatare vjetore të ndotjes së ajrit të qytetit.

Vijo leximin

Print

AKU bllokon 26 ton mish pule nga Brazili, kishin bakterin salmonele

Pas skandalit me mishin e importuar nga Brazili, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka bllokuar një sasi prej 26 ton mish pule pasi kishte prezencë të bakterit Salmonele Spp. Mish i pulës i cili importohej nga firma AMG, para se të hidhej në treg i është nënshtruar analizave nga ISUV ku nga përgjigjet ka rezultuar se ishte i rrezikshëm për shëndetin për shkak se Salmonela SPP ka qenë në nivele më të larta nga sa e parashikon ligji. Salmonela SPP është një lloj bakteri i cili shkakton disa sëmundje tek njeriu.

Vijo leximin

Print

Ushqimet false, policia zbuloi 4 punishte ilegale në një vit

Ndonëse paraqet një rrezikshmëri të lartë, prodhimi i kundërligjshëm i artikujve dhe mallrave industrialë dhe ushqimorë, në Shqipëri cilësohet kundërvajtje penale dhe, për rrjedhojë, autorët ia hedhin paq kur kapen nga policia. Vetëm gjatë këtij viti, në kryeqytet janë zbuluar 4 punishte, të cilat e zhvillonin aktivitetin në bodrume dhe prodhonin pije alkoolike, pije freskuese, vajra dhe artikuj të tjerë ushqimorë. “Çudia apo fenomeni që na bën përshtypje është se këto produkte që dalin në treg, duke filluar nga lënda e parë që është e skaduar. Që këtu fillon rrezikshmëria e prodhimit të tyre.

Vijo leximin

Print

Sterilizimi i kafshëve endacake shmang rrezikun për infeksione

Lëvizja e kafshëve endacake në Tiranë është parë nga qytetarët edhe si rrezik potencial për përhapjen e sëmundjeve të ndryshme infektive. Shqetësimit të tyre i përgjigjet Marvin Brahaj, mjek veteriner, teksa thotë se sterilizimi i kafshëve e shmang këtë rrezik. Por në stinën e verës ndaj tyre duhet treguar më kujdes sepse rritja e temperaturave i favorizon infeksionet. “Me ardhjen e verës, infeksionet dhe infestimet parazitare rriten kështu që përveç sterilizimit nga Bashkia Tiranë do ishte më mirë të futeshim edhe me mini përkujdesje. Çdo muaj patjetër që duhet bërë parazit i jashtëm, pipeta e parazitit të jashtëm gjithashtu dhe kollaret anti parazitar”, tha Brahaj.

Vijo leximin

Print