• Kreu
  • Të tjera
  • Aktiviteti njerezor

“Evoked”, strukturat gjysmake në (sh)ndërtim, arkitektët ‘rivizatojnë’ bregdetin

Kaosi i krijuar në bregdet me ndërtime të paligjshme, që ngrenë krye në zona të ndryshme, me dhe pa leje, e gjithsesi të pavend, ka krijuar një tjetër imazh të peizazhit natyror të Shqipërisë. Herë dy e herë tri katëshe, herë godina përdhese që nuk iu përshtaten zonave ku kanë vënë themelet, herë të përfunduara e herë të lëna në mes si zgërdalla betoni, ndërtimet e pas 1990-ës duket të kenë krijuar një rast të rrallë në mënyrën se si mosrespektimi ose mungesa e planeve urbanistike, mundet të shndërrojë a ta transformojë një zonë, e më tej një shtet.

Vijo leximin

Print

Laguna e Karavastasë mbledh koloninë e piktorëve

Kolonia e piktorëve të peizazhit, organizuar nga Instituti i Librit dhe i Promocionit, mblidhen në Lagunën e Karavastasë. Për katër ditë, nga sot e deri më 23 shkurt, 30 artistë nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia, do të realizojnë punime, frymëzuar nga peizazhi piktoresk i kësaj zone. Projekti që nisi pranverën e vitit 2014, ka bërë të mundur realizimin e më se 30 kolonive të piktorëve të peizazhit, që kanë shëtitur për të hedhur në telajo territore piktoreske të ndryshme të Shqipërisë dhe të rajonit të Ballkanit, madje edhe të përtej Adriatikut.

Vijo leximin

Print

Shoqëria civile mbështet zgjidhjen e Bashkisë së Tiranës për qentë e rrugës

Shoqatat në mbrojtje të kafshëve kanë mbështetur fillimin e projektit të madh të sterizilimit të kafshëve nga Bashkia e Tiranës, duke e vlerësuar si një hap shumë të pritur në rrugën e duhur për qytetin. Shoqata e vullnetarëve Animal Rescue Albania thotë se sterizilimet e kafshëve të rrugëve do të bëhen pranë spitalit të kafshëve të Kombinatit dhe në ditët në vijim do të përcaktohen dhe zonat prioritare të ndërhyrjes. “Tashmë është filluar me QSUT si një nga zonat me sensitive. Rruga është e gjatë dhe jemi të ndërgjegjshëm do ketë vështirësi por është e vetmja mënyrë për zgjidhjen e problemit të kafshëve të rrugës.

Vijo leximin

Print

Jurgen Sieckmeyer: Shqipëria mike në sytë e fotografit

Fotografi gjerman me karrierë dyzetvjeçare, rrëfen botën e parë prej fokusit të aparatit; nga raportimet në sheshet e luftës, vdekjet, varfëria, mjerimi, te bukuritë natyrore, kulturat, traditat e historitë, jeta e qetë e çdo dite e njerëzve të zakonshëm. Ndër vendet e fotografuar prej tij është edhe Shqipëria, së cilës i ka kushtuar një libër, titulluar “Shqipëria miqësore”, sepse e tillë ka qenë dhe mbetet për të, sa herë rikthehet. Jurgen Sieckmeyer zbulon edhe jetën pas lentes së aparatit dhe sesi ia bën ta ketë Tiranën fizikisht me vete, edhe kur largohet prej këtej…

Vijo leximin

Print

Gjiknuri tek fabrika e Çimentos në Krujë, mbjell pemë: Bizneset në Industri të rehabilitojnë mjedisin

Rregullat e reja pas ndryshimeve në ligjin minerar detyrojnë subjektet që veprojnë në këtë industri që t’i kushtojnë rëndësi parësore rehabilitimit të mjedisit. Ministri i Energjisë dhe Industrisë Damian Gjiknuri zhvilloi një vizitë në fabrikën e çimentos Titan Antea Cement në zonën e Krujës, për të parë nga afër punimet në kuadër të programit të rehabilitimit progresiv të mjedisit. Sipas ligjit, zonat e shfrytëzuara minerare dhe ato që vazhdojnë prodhimin duhet që të vënë në jetë një rehabilitim progresiv të mjedisit duke mos pritur deri në përfundimin e aktivitetit të tyre për ta bërë një veprim të tillë.

Vijo leximin

Print