• Kreu
  • Të tjera
  • Të tjera

REC Shqipëri, tri projekte të reja në zbatim

Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri nisi vitin me dy projekte të reja mbi ndryshimet klimatike dhe një projekt mbi financimin mjedisor. Projekti PRO NEWS i mbështetur nga Delegacioni i Bashkimit Evropian në Shqipëri, ka si qëllim sigurimin e aftësive ripërtëritëse në raste përmbytjesh duke forcuar Sistemin e Paralajmërimit të Hershëm Kombëtar dhe duke përmirësuar parandalimin e fatkeqësive në linjë me praktikat e BE. Projekti gjithashtu do të ndihmojë në ndërtimin e kapaciteteve të Drejtorisë së Përgjithshme të Emergjencave Civile.

Vijo leximin

Print

Për herë të parë këtë vit, monitorohet niveli i zhurmave urbane në Pogradec

Mbështetur në legjislacionin shqiptar për nivelin e zhurmave urbane si dhe Programin Kombëtar të Monitorimit të Mjedisit për vitin 2017, për herë të parë këtë vit është realizuar monitorimi i nivelit të zhurmave urbane në qytetin e Pogradecit. Monitorimi është realizuar në 2 stacione, në hyrje të qytetit dhe kryqëzimi tek Terminali i Autobusëve. Ky monitorim është realizuar për të matur nivelin ekuivalent të presionit akustik për ditën (LAeq) nga ora 06°°- 23°° dhe LAeq për periudhën e natës nga ora 23°°- 06°°. Aparati i përdorur për matjet e nivelit të zhurmave urbane është i tipit Analyser Nor 140 Datalogger me një korigjim ± 1.5 dB (A) dhe si kalibrator OSHA Tip GenRad 1562-A .

Vijo leximin

Print

Turizëm në Sazan, ishulli hapet në 1 maj

Ishulli që dikur synonte të zmbrapste pushtuesit, sot hap dyert për pushuesit që duan të vizitojnë Shqipërinë. Për gjashtë muaj, operatorët turistikë do të mund të përfshijnë në paketat e tyre turistike udhëtimin në të shkuarën historike dhe natyrën bujare të Ishullit të Sazanit. Milva Ekonomi, ministre e Turizmit, tha: “Ishulli hapet më 1 maj dhe përfundon aksesi në të në fund të tetorit, më 31 tetor. Shumë shpejt do të ketë edhe një kalendar aktivitetesh”. Ndërsa ministrja e Mbrojtes, Mimi Kodheli u shpreh:

Vijo leximin

Print

Tiranë, bashkia shpërndan 2 mijë rrënjë ulliri

Bashkia e Tiranës shpërndau rreth 2 mijë rrënjë ullinj për familjet që jetojnë pranë liqenit të Farkës, që bashkë me pemët dekorative do të krijojnë kurorën e gjelbër të liqenit. Në aksionin për mbjelljen e fidanëve të rinj ishte edhe kryebashkiaku Erion Veliaj. “Kështu kemi edhe një lloj bashkëpunimi, ku pjesa nga shëtitorja deri në liqen investohet nga bashkia, kurse nga shëtitorja e lart mbjellja e rrënjëve të ullirit u mbetet qytetarëve. Do mbjellim më shumë pemë apo do mbjellim më shumë sherre dhe përçarje? Mendoj se kemi humbur shumë kohë në këto 25 vjet duke u përçarë, duke mbjellë urrejtje, duke mbjellë sherr dhe tymnajë.

Vijo leximin

Print

Muaji prill, gati për perime dhe fruta në vazo

Ka kaluar një muaj që kur bëra mbjelljet e pranverës dhe tashmë gjelbërimi i është shtuar ballkonit tim. Filizat e domates janë rritur e forcuar dhe lulet e verdha të saj kanë shpërthyer ngado. Me specat nuk pata shumë sukses. Ato nuk po merrnin shumë zhvillim ndaj pyeta rreth tyre. Një gabim që mund të kisha bërë me to është se i kisha mbjellë shumë thellë. Ndaj me të mësuar këto i bëra një rivendosje, i nxorra më në sipërfaqe dhe duket sikur janë mirë. Vazo me luleshtrydhe është harlisur totalisht, vetëm lule dhe kokrra.

Vijo leximin

Print