• Kreu
  • Të tjera
  • Të tjera

Prezantohet plani urbanistik i Tiranës së vitit 2030

Arkitekti italian, Stefano Boeri, i cili do të hartojë edhe planin e ri urbanistik të Tiranës, ka prezantuar të martën pasdite vizionin e tij për atë që quhet “Tirana 2030”. Plani do të jetë i ndarë në tri pjesë. Së pari një maket i planit urbanistik; një letër me rregulla, të cilat do të zbatohen nga qeveria dhe qytetarët dhe, së treti, një atlas me projekte që do të zhvillohen në pjesë të ndryshme të kryeqytetit. Arkitekti Stefano Boeri theksoi rëndësinë e lëvizshmërisë në kryeqytet. “Duhet me të vërtetë të punojmë, që ta bëjmë Tiranën një nga qytetet europiane me lëvizshmëri të madhe.

Vijo leximin

Print

Ishulli i Sazanit rekomandohet nga Lonely Planet si destinacion turistik për vitin 2016

Prestigjozja Lonely Planet, sapo ka botuar librin më të fundit “New in Travel”, në të cilin listohen disa prej vendeve më emocionuese dhe përvojat e reja të udhëtimit nëpër botë gjatë 2016. Kjo listë është hartuar nga ekspertët e Lonely Planet të cilët kanë vendosur destinacionet më të reja në udhëtim dhe që përmbushin dëshirat e gjithësecilit. Kjo listë e gjatë paraqet 31 destinacionet që duhet të vizitohen patjetër gjatë 2016 duke filluar me vizitën në vullkanin më të lartë në Nikaragua, Zip-line midis shkrepave dhe fushave të mbjella me duhan në Viñales apo të mrekullohen nga Louvre në Abu Dhabi.

Vijo leximin

Print

Koha për një Shqipëri Organike

Kur drejtori i Përgjithshëm i FAO-s, Jose Graziano Da Silva vizitoi Tiranën në dhjetorin e vitit të kaluar ai ishte shumë i qartë: “Shqipëria duhet të marrë masa për të patur një tokë prodhuese dhe të investojë në bujqësinë organike”. Fjalët e Da Silva duket se nuk humbën në eter. Mjaft të shohësh fokusin që do të ketë skema e re kombëtare e subvencioneve në bujqësi për vitin 2016, për fermat organike për ta kuptuar këtë. Skema e subvencionit do të mbështesë fermat dhe fermerët e bujqësisë organike, për prodhim mjalti, perime në sera, blegtori dhe shpendari për prodhim mishi.

Vijo leximin

Print

Grands Reporters: “Kur Shqipëria hap krahët për turistët”

Gazeta franceze “Grand Reporters” është promovuesja e radhës e Shqipërisë turistike. Ajo i ka dedikuar një artikull të gjatë turizmit në vendin tonë. Autori, Erik Bataille e ka titulluar : “Kur Shqipëria hap krahët për turistët”. Ai e nis me një citim duke thënë se: “ Gjysmë shekulli diktaturë totalitare, nuk mund të bëjnë gjë tjetër veçse të nisin kuriozitetin”. Dhe ja sesi e vazhdon ai rrëfimin e tij: “Njëzet vjet më vonë, Kanuni nuk është Bibla për malësorët katolikë të Veriu. Ata ndjekin përsëri disa tradita ballkanike, por nuk është më ajo kohë.

Vijo leximin

Print

A ka strategji? Gjirokastra po shembet

Dorëzohen edhe vetë monumentet. Pak ditë më parë, DRKK Gjirokastër, që kujdeset për to, ka deklaruar se 20 banesa rezultojnë në fillim të vitit 2016, në rrezik shembjeje, përveç atyre që janë shembur ndërkohë. Duket se rrënimet në këtë qytet nuk do mbarojnë, derisa muzeu të mbetet veçse një “kufomë” e lagjes së dikurshme. Mediat po japin raportime të shpeshta të dëmeve, ndërsa sensibilizon mbi këtë situatë, Forumi për Mbrojtjen e Trashëgimisë, shprehet se Gjirokastra është në limitet e emergjencës. Çfarë po ndodh në Gjirokastër?

Vijo leximin

Print