• Kreu
  • Të tjera
  • Të tjera

Rëndësia e ruajtjes së varieteteve të bimëve bujqësore të vendit

Nga Rita Strakosha, Qendra Kombëtare Për Shërbime Komunitare

Në një trajnim me fermerë të Fushë-Arrëzit të organizuar nga Qendra Kombëtare Për Shërbime Komunitare, Dega Fushë-Arrëz, gjatë javës së kaluar, eksperti kombëtar i farave Prof.As.Dr. Belul Gixhari dhe agronomja Violeta Deda njohën fermerët me rëndësinë e kultivimit dhe ruajtjes së varieteteve të vendit të bimëve bujqësore. Këto 2 dekada përdorimi i farave hibride në bujqësi është përhapur mjaft, duke pakësuar kultivimin e farave të vendit dhe duke çuar një pjesë të tyre drejt zhdukjes.

Vijo leximin

Print

Hidroponia, të mbjellësh pa tokë

Nuk keni tokë? S’ka problem. Ajo çfarë ju duhet është pak hapësirë, pak ujë dhe në një kohë rekord mund të keni domate, lakra, kastraveca e çfarëdolloj produkti tjetër. Nuk po ju dërgojmë në Mars, por po ju prezantojmë me një trend të ri në bujqësi: hidroponinë që bën të mundur që të rrisni ushqimin pa tokë. Kjo është një metodë e përdorur nga fermerët në një farë mase edhe për t’ia bërë me hile stinëve, duke qenë se ato kultivohen në çdo periudhë të vitit, pa pasur nevojën e energjisë diellore, por edhe si një nevojë për të kultivuar produkte sa më organike.

Vijo leximin

Print

23 marsi - Dita Botërore e Meteorologjisë

Dita Botërore e Meteorologjisë festohet në të gjithë botën më 23 Mars 2016 nga të gjitha vendet anëtare të “Organizatës Botërore të Meteorologjisë” (OBM/WMO) që përfshin 191 shtete, dhe ku çdo vit trajtohet një tematikë e caktuar. Kjo veprimtari ka nisur më 23 mars 1961. Origjina e saj nis me “Organizimin Ndërkombëtar të Meteorologjisë” me Kongresin e zhvilluar në Vjenë në vitin 1873. Zyrtarisht “Organizata Botërore e Meteorolgjisë” u themelua më 23 mars 1950 si pjesë e agjensive të “Kombeve të Bashkuara” dhe me qendër në Gjenevë të Zvicrës.

Vijo leximin

Print

Shqipëria, shteti i katërt në Europë që mbetet pa hekurudhë

Janë 147 shtete në Botë që kanë sistem hekurudhor, sipas të dhënave nga Unioni Ndërkombëtar i Hekurudhave (shih tabelën). Teorikisht, Shqipëria pozicionohet relativisht mirë, pasi është e 67-a në botë sipas gjurmës për km hekurudhë për popullsi, duke mbuluar rreth 7500 banorë. Një sërë shtetesh kanë në planet e tyre ndërtimet e hekurudhave, si Kuvajti, Katari, Ruanda, Jemeni etj. Në Europë deri tani kishte tre shtete pa system hekurudhor dhe Shqipëria bëhet i katërti. Qipro ka operuar me hekurudha nga vitet 1905-1951 dhe Malta nga 1883-1931.

Vijo leximin

Print

Shpallet zona e mbrojtur e Linit

*Nga Fatmira Nikolli

Këshilli Kombëtar i Restaurimeve ka miratuar në mbledhjen e tij të fundit, zonën e mbrojtur të “Rrënojave të Kishës Paleokristiane dhe Mozaikët”, Lin, Pogradec. Instituti i Monumenteve të Kulturës “Gani Strazimiri” ka sjellë në vëmendje fshatin Lin, duke propozuar zonën e mbrojtur rreth “Rrënojave të Kishës Paleokristiane dhe Mozaikët”, Monument i Kategorisë I. Bazilika Paleokristiane e Linit ndodhet në pjesën perëndimore të Kepit të Linit dhe përfaqëson një nga monumentet më të rëndësishme të trashëgimisë së Shqipërisë.

Vijo leximin

Print