• Kreu
  • Të tjera
  • Të tjera

Energjia diellore, çmime të reja – ERE: Tregu ka pësuar zhvillime, nisim procedurat për rishikimin

Zhvillimet e fundit në tregun e prodhimit të energjisë nga dielli, që lidhen kryesisht me dhënien e licencave për ndërtimin e impianteve fotovoltaike apo aplikimet e kryera deri më tani kanë detyruar Entin Rregullator të Energjisë të nisë procedurat për rishikimin e çmimit të blerjes së energjisë së prodhuar nga impiantet me fuqi të instaluar deri në 2 MW. Aktualisht ky çmim është 100 euro/MWH, çka nxiti shumë investitorë t’i hedhin sytë nga prodhimi i energjisë elektrike nga dielli.

Vijo leximin

Print

Parku Kombëtar Hotovë-Dangëlli, rigjenerohet jeta e egër

Parku Kombëtar “Bredhi i Hotovës – Dangëlli” është një thesar vlerash natyrore. Diversiteti i lartë biologjik, shumëllojshmëria e florës dhe e faunës e bën këtë park një perlë turistike në jugun e Shqipërisë. Kamerat kurth të montuara nga stafi i AdZM Gjirokastër, tregojnë praninë gjithnjë e më të madhe të jetës së egër në këtë park. Bredhi i Hotovës është Park Kombëtar, ndodhet në jug të Shqipërisë, pak kilometra nga qyteti i Përmetit dhe mund të cilësohet si mushkëria natyrore e Shqipërisë Jugore. Me një shtrirje prej 1200 hektarësh dhe një masiv të mrekullueshëm të përbërë kryesisht nga Bredhi Maqedonas, ky Park Kombëtar është një nga perlat turistike të Shqipërisë, që ofron surpriza të këndshme në çdo stinë të vitit, si në dimër, ku ai është i mbuluar nga dëbora, por dhe në verë ku mund të shijosh freskinë e tij.

Vijo leximin

Print

Lufta dhe klima po shkaktojnë urinë, shqiptarët dhe serbët rekord në Evropë

Numri i njerëzve që vuajnë nga uria në botë është rritur në 2017, për të tretin vit radhazi. Fenomeni është nxitur nga luftrat dhe ndryshimet klimatike, duke rrezikuar objektivat globale për të zhdukur urinë deri në vitin 2030, paralajmërojnë Kombet e Bashkuara në një raport të publikuar sot. Shkalla e obezitetit është rritur gjithashtu. Normat e urisë duket se po rriten pothuajse në të gjithë Afrikën dhe Amerikën e Jugut, me 821 milionë njerëz, ose e thënë ndryshe: Një në nëntë persona vuajntën nga uria në vitin 2017. Por në të njëjtën kohë, 672 milionë të rritur, më shumë se një në tetë persona, aktualisht vuajnë nga mbipesha, nga 600 milionë që ishin në 2014.

Vijo leximin

Print

Zjarr i madh në Parkun e Thethit, terreni vështirëson ndërhyrjen

Një zjarr i përmasave të mëdha ka rënë në Parkun Kombëtar të Thethit pasditen e kësaj të marte. Flakët janë përhapur me shpejtësi ndërkohë ndërhyrja është mjaft e vështirë për shkak të terrenit të vështirë. Emergjencat Civile raportojnë se po ndiqet situata nga afër dhe po vlerësohen mënyrat e ndërhyrjes. Në këtë situatë, bëhet e domosdoshme ndërhyrja e helikopterëve me ujë nga ajri.

Vijo leximin

Print

Pastrimi i kanaleve kulluese në Fier, fermerët shpresojnë mos përmbyten më

Mosfunksionimi i kanaleve kullues ka qenë shqetësim i vazhdueshëm për banorët e njësisë administrative Frakull në Fier. Nisja e pastrimit të kanaleve kulluese shihet me optimizëm nga fermerët, të cilët shpresojnë që dhe në rast përmbytjeje të mos u dëmtohen të mbjellat. Gjatë përmbytjeve të mëparshme kanë pësuar dëme të konsiderueshme në prodhimet bujqësore, por edhe në banesa e orendi shtëpiake.

Vijo leximin

Print