• Kreu
  • Të tjera
  • Ndryshimet klimatike

Varfëria energjitike në Elbasan

Në kuadrin e projektit "Një sy për mjedisin" në qytetin e Elbasanit u krye studimi për varfërinë energjitike nga Klubi Ekologjik Elbasan. Për këtë qëllim u plotësuan 238 pyetësorë duke u intervistuar 45 familje në nevojë (vulnerable) që trajtohen me ndihma sociale dhe 193 familje të zakonshme të zgjedhura në mënyrë rastësore, pra gjithsej 238 familje, që plotësojnë kushtin për të dalë me konkluzione të mbështetura shkencërisht për të pasur të dhëna të besueshme sipas standarteve më të përparuara europiane të kohëve të fundit.

Vijo leximin

Print

Efiçenca energjetike mbledh në tryezë bizneset e ndërtimit

Ditën e premte, më 15 dhjetor 2017, EcoAlbania ka mbledhur së bashku në tryezën e diskutimit me temë “Efiçenca energjetike në ndërtesa” përfaqësues të bizneseve të ndërtimit, shoqatës së ndërtuesve, përfaqësues të qeverisjes qendrore dhe vendore, si dhe ekpertë të fushës. Gjatë takimit u diskutua mbi ligjet e reja për efiçencën dhe performancën e energjisë, çertifikimin energjetik të ndërtesave, përmirësimin e infrastrukturës së konsumatorëve, si dhe lehtësirat që do të kënë kompanitë e ndërtimit nga zbatimi i këtij legjislacioni.

Vijo leximin

Print

Paneli ekologjik, mënyra më e mirë e shfrytëzimit të energjisë diellore

Kur dita është me diell, pa marrë parasysh temperaturën e jashtme, kanaçet pop, të lyera me bojë të zezë nxehen shumë shpejt. Kanaçet drejtojnë ajrin e ngrohtë nga brenda në shtëpizën e panelit deri sa e dërgojnë në dhomë. Gjatë këtij udhëtimi ajri grumbullon nxehtësinë nga muri dhe e sjell atë në dhomë. Për ata që jetojnë në vende të largëta, ose ata që duan të arrijnë autonomi të plotë jashtë rrjetit, thjesht lidhni panele diellore PV të vegjël ose gjenerator të erës për të fuqizuar ventilatorin e ajrit.

Vijo leximin

Print

Çmimet e frutave rriten me 20% në nëntor prej ndryshimeve ekstreme të motit

Ritmi i rritjes së çmimeve të frutave shënoi rekord në muajin nëntor. Sipas INSTAT, çmimi i frutave në muajin e kaluar shënoi rritje me 20.8% në raport me nëntorin e vitit të kaluar, ritmi më i lartë i rritjes gjatë një viti. Ekspertët e tregut pohojnë se shkak për këtë rritje të fortë të çmimeve është bërë mungesa e prodhimit në treg në disa artikuj. Pranvera e acartë dhe vera shumë e thatë kanë dëmtuar agrumet dhe disa lloje të rrushit, duke i bërë kështu më të shtrenjta disa fruta të stinës së vjeshtës.

Vijo leximin

Print

Ngrohja globale, Papa i referohet Shqipërisë: U vu seriozisht në provë

Papa Françesku theksoi dy ditë më parë edhe një herë rreziqet që vijnë nga ngrohja globale duke iu referuar përmbytjeve në Shqipëri dhe në Indi, sipas Radio Vatikanit. Ai u kërkoi kombeve marrjen e masave praktike për zvogëlimin e pasojave të ngrohjes globale. Në meshën e tij të përjavshme në sheshin ”Shën Pjetri” përshëndeti organizimin e ”One Planet Summit” që do të zhvillohet në Paris këtë javë duke theksuar se shpresonte në një sukses në luftën kundër ngrohjes globale.

Vijo leximin

Print