Performanca energjitike, Shqipëria përmirësohet me 10 vende

Shqipëria është përmirësuar me 10 vende në indeksin vitit 2017 të Forumit Ekonomik Botëror në lidhje me performancën arkitekturore të energjisë. Raporti rendit 127 shtete, ku Shqipëria radhitet e 25-ta. Indeksi bën vlerësimet në bazë të perfomancës energjitike të çdo vendi dhe vit bazë është 2009-a. Në vend të parë gjendet Zvicra e ndjekur nga disa shtete të tjera të zhvilluara si Norvegjia, Suedia, Danimarka, etj.

Por në vlerësimet Forumit Ekonomik Botëror jo gjithmonë zhvillimi ekonomik lidhet me performancën e energjisë dhe si shembuj konkretë përmenden Shqipëria dhe Paraguai, që megjithëse me një GDP të ulët për frymë kanë një performancë të mirë energjitike. Nga ana tjetër, shtetet e rajonit gjenden shumë vende prapa Shqipërisë. Greqia radhitet e 38-a, Bullgaria e 42-ta, Maqedonia e 75-ta dhe Bosnja e 84-ta.

Forumi Ekonomik Botëror merr në konsideratë rreth 18 faktorë për indeksimin, kryesorët prej të cilëve janë ndërveprimi me rritjen ekonomike dhe zhvillimin, qëndrueshmërinë mjedisore, aksesin në energji dhe sigurimin e saj.

Print