• Kreu
  • Të tjera
  • Ndryshimet klimatike

Mbahet takimi i 3-të i Grupit Ndërinstitucional të Punës për Ndryshimet Klimatike

U mbajt në Tiranë takimi i Grupit Ndërinstitucional të Punës për Ndryshimet Klimatike ne lidhje me prezantimin teknik dhe diskutimin e raportit të Komunikimit të Tretë Kombëtar të Shqipërisë (KTK) për Konventën Kuadër të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike, mbështetur nga Fondi Global për Mjedisin GEF dhe Organizata e Kombeve të Bashkuara për Zhvillim UNDP nën drejtimin e Ministrisë së Mjedisit. Zëvendësministrja e Mjedisit, znj. Olijana Ifti në cilësinë e kryetares së Grupit Ndërinstitucional të Punës për Ndryshimet Klimatike theksoi se:

Vijo leximin

Print

Modeli i energjisë 2050 mirëpritet në Komunitetin e Energjisë

Prej datës 6 prill 2016 Komuniteti i Energjisë nëpërmjet Grupit të nivelit të Lartë (Permanent High Level Group PHLG) ka miratuar dhe mirëpritur për herë të parë një model të energjisë në faqen zyrtare të Komunitetit të Energjisë. Modeli i energjisë “ Udhërrëfyesi im 2050”, është ndërtuar nga organizata të shoqërisë civile të Evropës Juglindore të cilat punojnë fort në sektorin e mjedisit, në advokaci, në lobim etj. “Udhërrëfyesi im 2050”, analizon sektorët e kërkesës dhe furnizimit me energji drejt zhvillimit të tyre deri në vitin 2050 për të përmbushur synimet e BE-së në zvogëlimin e çlirimeve të gazeve serë.

Vijo leximin

Print

MEI zbaton projektin “AlterEnergy” për rehabilitimin e shkollave në Lushnje dhe Lezhë

Ministria e Energjisë dhe Industrisë ka zbatuar me sukses projektin “AlterEnergy”- energjia e qëndrueshme për Komunitetet e Vogla të Zonës së Adriatikut. Granti, financim në shumën prej 2.5 milione euro nga IPA-CBC mundësoi rehabilitimin e shkollave 9-vjeçare në katër fshatra të rajonit të Lushnjes: Sulzotaj, Çermë e Sipërme, Çermë, Proshk dhe Grabian. Gjithashtu, u rehabilituan shkollat në rajonin e Lezhës: Kakarriq, Ura e Muratit, Marcelaj, Komuna Balldre, Gurrëz, Komuna e Fushë Kuqes, Tale, Komuna e Shënkollit.

Vijo leximin

Print

Muret e kalasë së Kaninës të rrezikuara nga agjentët atmosferikë

Monumentet e kulturës dhe të historisë sonë që gjenden në natyrë janë të rrezikuara deri në shkatërrim nga mosvëmëndja dhe kujdesi ndaj tyre. Janë objekte të tilla si, kisha, xhami, ura të vjetra, deri te kështjella apo mure kështjellash të lashta. Një ndër këto objekte që kërkon vëmëndje është dhe kalaja e Kaninës. Muret e kalasë së Kaninës janë dëmtuar dhe rrezikohen të shëmben. Para viteve ’90 ajo pati një restaurim të mirë nga Instituti i Monumenteve, por koha kalon dhe bën të vetën. A paraqet sot rrezikshmeri degradimi i metejshëm i këtyre fragmenteve muri të kësaj kalaje?

Vijo leximin

Print

Verë në shkurt, nga nesër temperaturat deri në 28 gradë Celsius

Edhe pse shkurti konsiderohet muaj ku dimri shënon pikun e tij, temperaturat e larta na kthejnë në verë. Sipas meterologëve, temperaturat do të pësojnë rritje të menjëherëshme të martën dhe temperaturat do të shkojnë deri në 27 dhe 28 gradë celcius. Ndërsa në zonat malore do të këtë vranësira dhe shira të përkohshëm. Ulja e temperaturave do të nisë ditën e enjte, por sërish në fundjavë moti do të jetë i ngrohtë. Këto luhatje të pazakonta të motit sipas meterologëve janë mbi mesataren për muajin dhe një situatë e tillë nuk është parë prej vitesh.

Print