• Kreu
  • Të tjera
  • Ndryshimet klimatike

Thatësirat prekin Elbasanin, Fermerët: Po thahet gjithçka

Temperaturat e larta dhe thatësira e tejzgjatur ka vënë në vështirësi mijëra fermerë në qarkun e Elbasanit. Dy lumenjtë që lagin këtë qark, Shkumbini dhe Devolli, janë në minimumin e tyre historik. Në zonat kodrinore dhe malore thatësira djeg akoma më shumë. Veli Dika është rasti i një fermeri nga Funari që po lufton me thatësirën ditë e natë. Ai ujit me kova pa pushim plantacionin me drurë, tashmë, jo për të përfituar frutat e tyre, por për ti mbrojtur nga tharja që ti marrë prodhim në vitet në vazhdim.

Vijo leximin

Print

Shqipëria, vend me akses të lartë në energjinë elektrike

Në 2014, rreth 15 për qind e popullsisë së botës, ose 1.1 miliardë njerëz nuk kishin ishin të lidhur me rrjetin e energjisë elektrike, analizon Banka Botërore, por Shqipëria futet në vendet kur popullsia e saj ka akses të lartë në furnizim me energji në gati 100 për qind të saj. Gati gjysma e banoreve në errësirë ishin në zonat rurale të Afrikës Nënsahariane dhe rreth një e treta ishin banorë ruralë në Azinë Jugore. Vetëm katër vende India, Nigeria, Etiopia dhe Bangladeshi kanë gati gjysmën e popullsisë që nuk kanë akses në energji elektrike.

Vijo leximin

Print

Energjia nga dielli, qeveria garant për blerjen

Që vendi të mos përballet në periudhë thatësirash me koston e lartë e të blerjes së energjisë nga importi, qeveria po nxit diversifikimin e burimeve për prodhimin e energjisë, për të zbutur varësinë 100 % nga uji. Ministria e Energjisë thotë se për shkak të klimës, rendimentin më të lartë e ka energjia diellore. Kërkesat e para për prodhues deri në 2 megavat ose sa një hidrocentral i vogël kanë mbërritur. “Ministria ka regjistruar mbi 10 subjekte për dhënien e autorizimeve në mënyrë të përshpejtuar.

Vijo leximin

Print

Shpërthimi i insekteve të çuditshme në Tiranë, efekt i ndryshimeve klimatike?!

Kohët e fundit problematika e insekteve ka kaluar nga çështje e dorës së dytë në atë të frontit të parë. Uzurpimi i gjithë territorit të vendit dhe veçanërisht e Tiranës nga mushkonjat tregon tashmë se ekzistojnë faktorë favorizues në shtimin dhe përhapjen e tyre. Ndër këta faktorë, me ndikim thuajse dominant duket se është klima. Në një vështrim empirik të bazuar në kërkesat e shërbimeve të dezinfektimit të viteve të fundit, vihet re edhe përhapja e disa lloje insektesh, jo të rinj për Shqipërinë por të përmasave jo të zakonshme.

Vijo leximin

Print

Vjen i nxehti afrikan, deri të mërkurën mbi 40 gradë

Fundjava ka risjellë temperatura të larta në të gjithë territorin e vendit tonë .Sipas meteorologëve, vendi ynë është prekur sërish nga masa ajrore të nxehta, që vijnë nga Afrika, çka ka bërë që temperaturat të pësojnë një rritje të ndjeshme. Të hënën pritet të ketë një tjetër rritje, ku temperaturat do të shënojnë deri në 40 gradë celcius, në zonat e ulëta dhe jug të vendit dhe kështu do të vijojë deri ditën e mërkurë. Nisur nga këto temperatura, mjekët u bëjnë thirje qytetarëve, sidomos të moshuarit, ata me sëmundje kronike, por edhe fëmijët e vegjël të bëjnë kujdes, të evitojnë daljet pas orës 11 paradite dhe të konsumojnë sa më shumë ujë.

Vijo leximin

Print