AKM publikon rezultatet e monitorimit të liqenit të Ohrit

Agjencia Kombëtare e Mjedisit ka bërë me dije këtë të hënë, rezultatet e monitorimit të liqenit të Ohrit, të realizuar në dy pika, ku stacioni i parë është stacion reference në thellësi 150 metra. Mostrat aty merren në 8 thellësi nga sipërfaqja deri në fund të liqenit e përkatësisht 0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 150 m., kurse stacioni i dytë është 200 m. nga bregu, përballë qytetit, në thellësi mbi 5 metra. Sipas Agjencisë, nga të dhënat e monitorimit të ekspeditës së parë realizuar në muajin Prill vlerësohet:

Vijo leximin

Print

Elbasan, fshati Polis pa ujë, burimi i vetëm u privatizua nga një familje

Banorët e fshatit Polis prej shumë vitesh mbushin ujin e pijshëm me krahë tek një burim i fshatit. Por edhe kjo mundësi që ata kishin i është hequr, pasi vendi në të cilin ndodhet burimi është privatizuar nga një familje. Banorët e fshatit Polis në njësisë administrative Shushicë të Elbasanit të gjendur përballë këtij fakti, kanë bërë kërkesa në të gjitha institucionet, të paktën për lirimin e burimit ku mbushin ujë me krahë, por deri tani nuk kanë gjetur asnjë mbështetje. Ata kanë vendosur të protestojnë me shpresën që dikush do t'i dëgjojë dhe do t'ju zgjidhë hallin që kanë. Banorët shprehen se kanë shumë vite që kërkojnë të zgjidhet çështja e ujit por deri tani asgjë nuk është bërë, përveç premtimeve.

Vijo leximin

Print

Ambientalistët dhe shoqëria civile nismë për pastrimin e lumit Osum

Organizatat që në fokus të tyre kanë çështjet e mjedisit, qytetarë vullnetarë të ardhur nga Tirana, të cilët lobojnë pro mjedisit, por dhe qytetarë të Beratit janë mbledhur për të pastruar brigjet e lumit Osum, një nga resurset më të mëdha në të gjithë qarkun e Beratit. Motoja e ambientalistëve është "Le të respektojmë qoftë dhe për një ditë, sepse përditë nuk mund të pastrojmë". Natyrisht që lumi Osum sot është nga më të ndoturit në të gjithë vendin, pasi përpos mbetjeve, gjatë verës ai kthehet në një përrua ku në pjesën më të madhe të tij është i mbuluar me ujëra të zeza.

Vijo leximin

Print

ISHMP inspektim mbi ujërat e zeza në Liqenin e Ohrit

Referuar lajmit të publikuar online mbi derdhjen e ujërave të zeza në liqenin e Ohrit në Pogradec, Inspektoriati Shtetëror i Mjedisit dhe i Pyjeve sqaron se menjëherë pas denoncimit në publik ka kryer inspektimin në liqenin e Ohrit. Nga ky inspektim, thekson ISHMP, “është konstatuar nga inxhineri Albert Tavanxhiu, se gjatë ditës së martë, dt 18 prill 2017 për mungesë të energjisë nga defekti i fidrit nr.9 nuk është bërë trajtimi i plotë i ujërave të përdorura, (biologjikë dhe kimikë) për rreth 22 orë, por pa ndikim negativ në mjedis.

Vijo leximin

Print

Programi PRO NEWS fillon rrugëtimin e tij me takimin e parë të Komitetit Drejtues

Përmbytjet janë një kërcënim i vazhdueshëm për Shqipërinë dhe paraqesin një rrezik të madh për asetet ekonomike dhe sociale të vendit. Në fillim të shkurtit të vitit 2015, përmbytjet që ndodhën në jug të vendit, dëmtuan 5,975 hektarë tokë dhe prekën më shumë se 600 familje. Sipas vlerësimit të nevojave pas katastrofës, ndikimi i përmbytjeve nuk bazohet vetëm te kushtet ekstreme meteorologjike, por edhe në zbatimin e duhur të politikave të integruara dhe të koordinuara për menaxhimin e rrezikut, të cilat duhet të përfshijnë paralajmërimin e hershëm, gatishmërinë dhe masat e parandalimit.

Vijo leximin

Print