Investim për pastrimin e shtratit të Ishmit

Ministri i Turizmit dhe i Mjedisit, Z. Blendi Klosi inspektoi punimet për ndërtimin e impiantit të kapjes së mbetjeve dhe pastrimit të grykëderdhjes së lumit Ishëm dhe rikualifikimin e vijës bregdetare të Godullës në Kurbin. Gjatë inspektimit ku ishin të pranishëm edhe përfaqësues të pushtetit lokal, banorët dhe deputetë të zonës inxhinieri i punimeve tregoi funksionimin e impiantit në mbledhjen e mbetjeve që sjell lumi deri në grykëderdhjen e tij në det duke përdorur një sistem me dy stacione rikuperimi e diga për kapjen e mbetjeve të cilat më pas ndahen sipas rrymave me qëllim riciklimi.

“Ky investim sjell një impakt mjaft të mirë mjedisor për zonën që ka qenë një nga vatrat më të nxehta të Shqipërisë në ndotjen mjedisore dhe duke e kthyer në një ambient rekreativ qoftë për plazhin qoftë edhe për ambientin këtu”- shpjegoi inxhinieri. Duke parë nga afër investimin Ministri Klosi theksoi se projekti tregon realisht se çfarë do të thotë që një investim sjell një investim tjetër dhe sesi duhet menduar që të kemi një investim të qëndrueshëm turistik për ta shndërruar atë plazh që dikur ishte një vend vetëm për mbeturina në një destinacion turistik. Kreu i Turizmit dhe Mjedisit vlerësoi reagimin e shtetit për të fshirë njëherë e mirë nga harta e ndotjes, një nga gangrenat më të mëdha në bregdet.

“Më vjen shumë mirë që shteti reagoi shteti vuri dorë në një nga gangrenat më të mëdhaja turistike të vendit tonë, të krijuar nga vetë njerëzit. Edhe pse jemi në vitin 2017, edhe pse pretendojmë që të kemi një turizëm të zhvilluar , ish- njësitë e pushtetit vendor vazhdojnë të derdhin mbetjet urbane në lumenjtë e Shqipërisë. Prandaj ka ardhur koha që ne të reagojmë të gjithë së bashku ka ardhur koha që të bëjmë atë që njerëzit presin nga ne; të mendojmë sesi duhet të zgjidhim nëpërmjet investimeve si ky i sotmi apo nëpërmjet mekanizmave të tjerë, një problem kaq të madh që është ndotja e mjedisit në vendin tonë”.- tha ministri Klosi duke kërkuar nga banorët e zonës dhe përfaqësuesit e pushtetit lokal që të bashkohen në platformën e bashkëqeverisjes me qytetarët.

“Nuk jemi vetëm për të evidentuar një vepër publike të bëra me fondet e buxhetit të shtetit, dhe me ndikimin shumë të fortë që kanë pasur kryetarët e bashkive dhe deputetët e zonës për realizimin e këtij projekti, por jemi këtu për ta hapur bisedën me qytetarët, se çfarë duhet të bëjmë për të mbrojtur mjedisin. Ka ardhur koha që të mos e pranojmë këtë gjendje kaq të mjerueshme që është kaq afër qendrave më të zhvilluara turistike të vendit. Jemi vetëm 20 minuta larg nga aeroporti. jemi shumë afër portit kryesor të vendit, jemi në zonat me zhvillim turistik aktual dhe të perspektivës dhe ja si ka qenë situata. Dhe është një krim mjedisor i realizuar nga njerëzit, nga ne që jemi këtu, me moskokëçarjen tonë, me mosvëmendjen tonë, me mosrespektimin e rregullave minimale të bashkëjetesës. Kjo nuk duhet të tolerohet. Dhe për këtë duam shumë që të hapim këtë aleancë me qytetarët, për këtë duam shumë që qytetarët të jenë ata që të vënë gishtin mbi një krim mjedisor”.

Më tej ministri Klosi garantoi se ndotësit e mjedisit do të penalizohen: “Do të ashpërsohen masat dhe kontrollet që do të bëhen nga institucionet tona për të verifikuar lejet mjedisore, kontratën që ka çdo përdorues i bukurive natyrore, çdo përdorues i burimeve minerare të vendit tonë, çdo përdorues i mjedisit tonë dhe shtetit. Ka disa kushte të cilat duhet të plotësohen. Ne nuk duhet të tolerojmë që të ndodhë kjo që ka ndodhur në këtë zonë”.

Lumi Ishëm, ka një basen të gjerë dhe grumbullon mbetje nga Tirana, Vora, Kamza, Fushë- Kruja dhe zona të tjera të bashkisë Kurbin duke shkaktuar një ndotje të madhe për zonat e banuara dhe veçanërisht për zonat turistike dhe plazhet, por gjithashtu duke ndikuar negativisht në të gjithë faunën detare.

Print