8 hidrocentrale në Lumin Mat, mesatarisht në çdo 5-6 klm rrjedhë

Në mbledhjen e saj të fundit qeveria shqiptare ka miratuar kontratat shtesë të koncesioneve, për ndërtimin e 8 hidrocentraleve në rrjedhën e lumit Mat. Nga lista e botuar bie në sy se lumi i Matit po shfrytëzohet në maksimum për prodhim energjie. Sipas listës i bie që mesatarisht në çdo 5-6 kilometra rrjedhë të këtij lumi të ketë një hidrocentral. Konçesionin e fundit e ka marrë një kompani austriake, por që ende nuk ka filluar zbatimin e projekteve në terren. Ky konçension është ngritur si shqetësim qytetar në mbledhjen e Këshillit të Bashkisë Mat.

Vijo leximin

Print

Mos vadisni më me ujë të pijshëm! Gjobë 5000 deri në 50000 lekë

Nëse vadisni me ujë të pijshëm në kryeqytet, mos u habisni kur pas një muaji, bashkë me faturën e ujit, t’ju vijë dhe një gjobë 5 mijë lekëshe. Ujësjellësi, në menaxhim të Bashkisë, sqaron se banorët që kanë hapësira të vogla do të ndërgjegjësohen por nuk do t’i nënshtrohen penaliteteve. Sipas UKT-së shpërdorimi i ujit të pijshëm përbën shkelje. Qytetarët apo bizneset që do të kapen duke ujitur apo vaditur hapësira të mëdha me ujin e pijshëm në Tiranë do të ndëshkohen me gjobë nga 5,000 lekë (familjet) deri në 50,000 lekë (sipërmarrje).

Vijo leximin

Print

Vjosa në Konventën e Bernës

Ashtu siç disa nga ju janë në dijeni të peticionit për mbrojtjen e lumit të Vjosës nga ndërtimi i pakontrolluar i HEC-eve dhe mbi idenë e shpalljes së gjithë luginës zonë të mbrojtur EcoAlbania së bashku me ekipin e fushatës “Të shpëtojmë zemrën blu të Evropës”, është duke vlerësuar dhe ndërmarrë përpjekjet e nevojshme për ta ruajtur lumin e Vjosës të paprekur. Kjo do të mundësonte ruajtjen e këtij ekosistemi si një “laborator në natyrë” por edhe zhvillimit ekonomik të qëndrueshëm të zonës dhe rritjen e mirëqenies së komunitetit lokal që jeton në këtë luginë.

Vijo leximin

Print

“Vjosë-Levan-Fier”, kanali legjendë i ujitjes që rrallë pastrohet

Nga Arben Velo

Kanali Vjosë-Levan- Fier merr jetë në fshatin Selishtë, vend që quhet ndryshe dhe vepra e marrjes. Pasi gjarpëron mes për mes fushave të Myzeqesë, përfundon në fshatin Dërmënas, ku dhe merr jetë një tjetër degëzim i tij, për tu derdhur më pas, në detin Adriatik. 31.25 km është gjatësia nga Selishta deri në Dërmënas, ndërsa nga ky fshat deri në buzë të detit, gjatësia është 18 km. Një degëzim tjetër është i quajturi kanali i Martinës, 19 km. Historiku i këtij kanali zë fill nga puna kolosale që është bërë rreth viteve 50 për hapjen e trasesë së tij.

Vijo leximin

Print

Kundër ndërtimit të digës në Poçem, banorët në protestë, lidhen me zinxhirë dhe bllokojnë Levan-Tepelenë

Rreth 40 persona, të lidhur me zinxhirë janë shtrirë në mes të rrugës në aksin Levan-Tepelenë duke mos lejuar kështu lëvizjen e automjeteve. Shkak i kësaj proteste nga banorët e fshatit Kutë është bërë në shenjë kundërtie për ndërtimin e digës në Poçem. Mësohet se për rreth 20 minuta banorët kanë bllokuar trafikun, ndërsa është dashur ndërhyrja e policisë për normalizimin e situatës dhe largimin e tyre nga rruga. Protestuesit kanë bllokuar rrugën pranë kthesës së Poçemit dhe me pankarta në duar me mbishkrime ‘JO digës në Poçem”, “Kuta është e jona”, pasi nuk duan që kjo vepër të ndërtohet.

Vijo leximin

Print