Me kajak në liqenin e Farkës

Liqeni i Farkës është destinacioni i radhës për turistët europianë të pasionuar pas kajakut. Projekti ‘Brain&Heart” e cilëson këtë si një përvojë tejet të veçantë që duhet provuar. “Pak kilometra larg qendrës së Tiranës, gjendet një liqen artificial, ai i Farkës. Bëhet fjalë për një mrekulli ku ndërhyrja e dorës së njeriut në vend që ta dëmtonte e ka kthyer ne një përfitim. Një digë artificiale, një ekosistem artificial ku fauna, kafshët shtëpiake dhe gjelbërimi bashkëjetojnë duke krijuar një panoramë fantastike që habit këdo që e viziton.

Vijo leximin

Print

Katastrofë ekologjike - Rrezikohet zhdukja e peshqve në lagunën e Kunës, në 1 vit ngordhën 20 kuintal

Ujërat e lagunës së Kunës në Shëngjin janë të ndotura dhe kjo ka sjellë një katastrofe ekologjike. Kjo situatë vijon prej një viti, duke bërë që të të dëmtohen habitatet ujore. Ky shqetësim është ngritur nga peshkataret e zonës, të cilët pretendojnë se brenda kësaj lagune derdhen ujëra të ndotura, ndërsa insitucionet vijojnë të heshtin përballë këtij fakti. Peshkatarët thonë se në harkun kohor të një viti kanë ngordhur mbi 20 kuintal peshk, gjë që faktohet edhe nga fotot e shkrepura prej tyre.

Vijo leximin

Print

Bregdeti i papastër - Në Durrës dynden pushuesit, por në maj nis plugimi i rërës

Kur na ndajnë pak ditë nga çelja zyrtare e sezonit turistik, përgjatë vijës bregdetare të plazhit të Durrësit nuk është marrë asnjë masë për infrastrukturën e përgjithshme pritëse. E gjithë vija bregdetare është e mbushur me alga dhe mbetje të tjera, ndërsa edhe këtë sezon veror do të mungojnë tualetet publike. Pushuesit e parë që kanë nisur të frekuentojnë plazhin e Durrësit shprehen se situata nuk është normale. Pritet që në fillim të muajit maj të nisë pastrimi, plugimi dhe disinfektimi i rërës, ndërsa në 15 maj Bashkia do të çelë zyrtarisht sezonin turistik veror.

Print

Aktivistët e mjedisit vozitin për mbrojtjen e lumenjve të Ballkanit

Rreth 150 kajakistë nga e gjithë Europa çelën më 16 prill “turin e lumenjve të Ballkanit”, një fushatë sensibilizuese për të ndërgjegjësuar qeveritë e shteteve të Ballkanit të ndalojnë shkatërrimin e lumenjve, duke iu bashkuar kështu protestave të vendasve. Nën sloganin “Të shpëtojmë lumenjtë tanë – të ndalojmë digat”, kajakistët e nisën vozitjen e tyre nga lumi Sava i Sllovenisë dhe do të vazhdojnë lundrimin për 35 ditë në 18 lumenj nga Sllovenia në Kroaci, Bosnje-Hercegovinë, Mal të Zi, Maqedoni dhe Shqipëri.

Vijo leximin

Print

Thahet lumi Devoll, prej tre ditësh janë mbyllur portat e hidrocentralit

Mbyllja totale, prej tre ditësh e portave të HEC-it ka shkaktuar problematika të shumta tek banorët e Bashkisë së Cërrikut, duke prekur në masë më të madhe njësitë Administrative Klos dhe Gostimë. “Është shkaktuar një dëm i madhe ekonomik. Ne jemi drejt falimentimit. Larva ka filluar po ngordh e gjitha nga mungesa e ujit. Jemi të detyruar t’i kërkojmë ndihmë shtetit”, shprehet një prej banorëve “Janë shkaktuar dëme të mëdha, pasi nuk kemi ujë për të kryer vaditjet, ka sipërfaqe të mëdha me pjeshkë e serra”, thotë një tjetër banor.

Vijo leximin

Print