Mirditë, dëmtohet rezevuari, fermerët i kërkojnë ndihmë Ministrisë së Bujqësisë

Dëmtimi i rezervuarit të Malajt në Mirditë privon nga vaditja rreth 1 mijë hektarë tokë bujqësore në këtë zonë. Stina e verës nuk është larg dhe fermerët e kësaj treve rrezikojnë të mbeten pa punuar tokat, pasi mungesa e ujit po i penalizon prej vitesh. Kjo problematikë është ngritur nga vetë Kreu i Bashkisë Mirditë, Ndrec Dedaj sipas të cilit mungesa e ndërhyrjes prej dekadash në këtë vepër vaditëse ka sjellë këtë situatë. Ky rezervuar ka dalë tërësisht jashtë funksioni gjatë reshjeve të fundit të shiut, ndërsa ndërhyrja mund të kryhet vetëm gjatë periudhës së verës kohë kur zbrazet plotësisht nga uji.

Print

Protestë kundër HEC/it në Vjosë. Aktivistët: Moratorium 3 vjeçar

Moratorium 3 vjeçar për hidrocentralet. Ka qenë kjo kërkesa që kanë bërë sot aktivistë të shoqërisë civile por edhe mbrojtës të lumenjve e kryesisht të Lumit Vjosë gjatë një proteste të zhvilluar në kryeqytet. Sipas protestuesve qeveria duhet të anullojë të gjitha koncensionet e hidrocentraleve të dhëna apo në proces të parashikuara mbi lumin Vjosë. Vendimi i qeverisë për ndërtimin e Hec sipas aktivistëve bie në kundërshtim më kërkesat e banorëve. Në moszbatim të kërkesave të parashtruara, aktivistët paralajmëruan përshkallëzim të protestave të tyre.

Print

Prodhimi i energjisë në Drinin e Zi. Bie varianti i parë i Skavicës

Mes projekteve për prodhim të energjisë në Drinin e zi, kompania konsulente për qeverinë tonë, ‘Sogreas’ hedh poshte variantin e parë, HEC-in e Skavicës me një digë me lartësi 441 metra. Ministria e Energjisë dhe Industrisë organizoi sot një tryezë me donatorët mbi potencialin e shfrytëzimit të Drinit të Zi. Në këtë takim ishin të pranishëm përfaqësues nga Banka Botërore, Banka gjermane KfW, SECO, GIZ, EBRD, Bashkimi Evropian, Koperacioni Italian dhe UNDP. Në tryezë u prezantua studimi i hartuar nga studio franceze ‘Sogrea’.

Vijo leximin

Print

Pastrimi i Gjanicës, qytetarët: Nëse ndërhyhej më herët, s’do përmbyteshim

Qytetarët e Fierit kërkojnë që ndërhyrja në Gjanicë të vijojë përgjatë gjithë gjatësisë së saj, pasi vetëm në këtë mënyrë do shmangen përmbytjet. Vetëm gjashtë muajt e fundit, zonat pranë Gjanicës në Fier janë përmbytur të paktën 3 herë. Ndërhyrja për thellimin dhe pastrimin e lumit Gjanicë, i cili muajt e fundit ka përmbytur disa herë lagjet e Fierit, po vijon prej ditësh. Tashmë mjetet e bashkisë po ndërhyjnë në vendin e njohur si ura me pasarela dhe ura metalike, dy zona ku Gjanica dilte fillimisht nga shtrati.

Vijo leximin

Print

Gjirokastër: Infrastrukturë mbrojtëse ndaj përmbytjeve

Gjirokastra është një nga përfituesit e projektit të BE-së për Infrastrukturën Mbrojtëse ndaj përmbytjeve. Shtatë vepra infrastrukturore mbrojtëse nga përmbytjet u zbatuan në këtë rajon me një vlerë prej rreth 1 milion dollarë amerikanë. Të gjitha këto vepra ishin dëmtuar gjatë përmbytjeve:

- Në zonat Mashkullorë, Palokastër dhe Shtëpëz ku falë projektit është mundësuar mbrojtja nga përmbytjet e lumit Drino dhe gërryerjeve të bregut. Mbrojtja nga përmbytjet e lumit Drino dhe gërryerjeve të Bregut në zonën Palokastër si dhe mbrojtja nga përmbytjet dhe gërryerjet në fshatin Shtëpëz,

Vijo leximin

Print