Ndotja e plazhit të Durrësit, hoteleve u kërkohet të investojnë për rrjetin

Durrësi ka një impiant për trajtimin e ujërave të zeza, por zonat e plazhit nuk lidheshin me të. Për të ulur ndotjen e ujit të detit nga shkarkimet nevojitet një rrjet i ri, puna për të cilin nis javën e ardhshme. 4.2 milionë euro dhënë nga Banka Botërore do shërbejnë për zëvendësimin e rrjetit të amortizuar dytësor e tretësor të kanalizimeve, nga Ura e Dajlanit në Plepa. Ndërsa në plazhin e madh tradicional të Durrësit do të ndërhyhet për ndërtimin e plotë të kanalizimeve, por problem mbetet zona e Shkëmbit të Kavajës.

Vijo leximin

Print

Skavica është fjalë e dibranëve jo e politikanëve

Skavica është vënë në gojën e politikanëve si dhëmb i tridhjetë e shtatë. Lakohet në të gjitha rasat, gjinitë, në njëjës dhe shumës, deri në marramendje. “Sikur aksiomat gjeometrike të preknin interesat e njerëzve ata do ti përgënjeshtronin”. Nuk e di pse më erdhi kjo shprehje fiksuar që në rininë time nga një mendim filozofik, tek shikoja një sekuencë filmike televizive të Spahiut të një partie politike në pozicionin e gjelit në majë të grumbullit të plehut. Spahiu në krye të një tabori me një uniformë të çuditshme, diku si turke (nga xhaketat e mbërthyera deri në fyt) e diku si balliste (nga shqiponja mbi qeleshe) flet për Skavicën.

Vijo leximin

Print

Mirditë, dëmtohet rezevuari, fermerët i kërkojnë ndihmë Ministrisë së Bujqësisë

Dëmtimi i rezervuarit të Malajt në Mirditë privon nga vaditja rreth 1 mijë hektarë tokë bujqësore në këtë zonë. Stina e verës nuk është larg dhe fermerët e kësaj treve rrezikojnë të mbeten pa punuar tokat, pasi mungesa e ujit po i penalizon prej vitesh. Kjo problematikë është ngritur nga vetë Kreu i Bashkisë Mirditë, Ndrec Dedaj sipas të cilit mungesa e ndërhyrjes prej dekadash në këtë vepër vaditëse ka sjellë këtë situatë. Ky rezervuar ka dalë tërësisht jashtë funksioni gjatë reshjeve të fundit të shiut, ndërsa ndërhyrja mund të kryhet vetëm gjatë periudhës së verës kohë kur zbrazet plotësisht nga uji.

Print

Protestë kundër HEC/it në Vjosë. Aktivistët: Moratorium 3 vjeçar

Moratorium 3 vjeçar për hidrocentralet. Ka qenë kjo kërkesa që kanë bërë sot aktivistë të shoqërisë civile por edhe mbrojtës të lumenjve e kryesisht të Lumit Vjosë gjatë një proteste të zhvilluar në kryeqytet. Sipas protestuesve qeveria duhet të anullojë të gjitha koncensionet e hidrocentraleve të dhëna apo në proces të parashikuara mbi lumin Vjosë. Vendimi i qeverisë për ndërtimin e Hec sipas aktivistëve bie në kundërshtim më kërkesat e banorëve. Në moszbatim të kërkesave të parashtruara, aktivistët paralajmëruan përshkallëzim të protestave të tyre.

Print

Prodhimi i energjisë në Drinin e Zi. Bie varianti i parë i Skavicës

Mes projekteve për prodhim të energjisë në Drinin e zi, kompania konsulente për qeverinë tonë, ‘Sogreas’ hedh poshte variantin e parë, HEC-in e Skavicës me një digë me lartësi 441 metra. Ministria e Energjisë dhe Industrisë organizoi sot një tryezë me donatorët mbi potencialin e shfrytëzimit të Drinit të Zi. Në këtë takim ishin të pranishëm përfaqësues nga Banka Botërore, Banka gjermane KfW, SECO, GIZ, EBRD, Bashkimi Evropian, Koperacioni Italian dhe UNDP. Në tryezë u prezantua studimi i hartuar nga studio franceze ‘Sogrea’.

Vijo leximin

Print