Në 2016-n anijet që ankorojnë në porte, do të paguajnë tarifë ekologjike‏

Çdo anije që ankorohet në portet shqiptare do të paguajë tarifë ekologjike, duke sjellë shmangien e shkarkimit të mbetjeve dhe ndotjes së detit. Në mbledhjen e Këshillit të Ministrave u miratua rregullorja “Për miratimin e kërkesave për parandalimin e shkarkimit të mbetjeve të krijuara nga anijet dhe tepricat nga ngarkesat në det”, si propozim i Ministrisë së Mjedisit. Qëllimi kryesor është mbrojtja e mjedisit detar, përmes reduktimit të shkarkimit në det të mbetjeve të krijuara nga anijet dhe të tepricave nga ngarkesat e tyre, gjatë përdorimit të porteve të Republikës së Shqipërisë.

Vijo leximin

Print

Vazhdon puna për pastrimin e kanalizimeve në Vlorë

Bashkia e Vlorës po vazhdon me intensitet punën për pastrimin e sistemit të kanalizimeve të qytetit. Megjithëse në vigjilje të festave, të gjithë punonjësit e strukturave në varësi të kësaj bashkie, janë në terren. Puna është përqendruar në të gjithë gjatësinë e Kanalit të Ujërave të Larta, që zbret nga Ujëmbledhësi mbi godinën e spitalit dhe vazhdon në drejtim të Nartës, për në det. Tonelata të tëra mbetjesh po largohen çdo ditë, duke krijuar “frymëmarrje” në këtë kanal, më i rëndësishmi në të gjithë sistemin e shkarkimit të ujërave në qytet dhe ku nuk ishte ndërhyrë prej 30 vjetësh. Pamja tashmë ka ndryshuar.

Vijo leximin

Print

Letër Pozicionimi mbi gjendjen e menaxhimit të ujërave në Liqenin e Ohrit

Instituti i Politikave Mjedisore në Shqipëri dhe Grashnica në Ohër, Maqedoni, kanë zbatuar projekte paralele për të përhapur mënyra të reja në mbrojtjen e cilësisë dhe ujit dhe në menaxhimin e ujit në pellgun e Liqenit të Ohrit në Shqipëri e Maqedoni, përgjatë viteve 2014-2015. Të dy projektet u financuan nga Fondi i Partneritetit për Ekosistemet e Rrezikuara (Critical Ecosystem Partnership Fund - CEPF). Projektet u zbatuan në kornizë të efekteve të ndryshimeve klimatike që do të prekin zonën e Liqenit të Ohrit.

Vijo leximin

Print

Delfin i ngordhur e me plagë në trup në grykderdhje të Ishmit

Një delfin është gjetur i ngordhur në brigjet e lumit Ishëm rreth 20 kilometra larg detit Adriatik. Gjitari i rrallë u pa nga një qytetar i rastit dhe në trupin e tij ka dy plagë që nuk dihet nga çfarë janë shkaktuar dhe mbi të gjitha, si ka përfunduar në lumin Ishëm. Mendohet se delfini i cili peshon rreth 80 kg. mund të jetë goditur nga ndonjë anije dhe trupi i tij ka dalë 20 kilometra larg Adriatikut. Është një rast i çuditshëm që një delfin të gjendet në ujërat e lumenjve.

Vijo leximin

Print

Sasia e ujit në Tiranë, më e lartë se në Angli

Pas ndryshimit të sistemit ekonomik në vitin 1991, Tirana pësoi ndryshime të mëdha; popullësia e të cilës u rrit disa herë, nga rreth 206/000 banorë në vitin 1984, deri në rreth 1 milion sot. Zona e Tiranës ka veçori natyrore dhe gjeologjike të pasura me ujëra me cilësi të mirë. Para vitit 1988, uji i pijshëm në Tiranë përftohej nga burime nëntokësore dhe puse nëntokësore arteziane, burimet e Selitës dhe Shënmërisë kanë qenë furnizuesit kryesorë të qytetit të Tiranës me ujë të pijshëm.

Vijo leximin

Print