Më të fundit

 • Përgjegjësitë pas përmbytjeve, si lojë e ka kush e ka

  Në çdo situatë emergjence mes institucioneve qendrore, pushtetit vendor, biznesit, qytetarëve, nis një lojë “e ka kush e ka”. Pas përmbytjeve, teza e secilës palë i adresohet një tjetri për përgjegjësinë, por kurrsesi vetes. “Monitor” përfshiu në këtë debat një sërë aktorësh që ishin “në syrin” e përmbytjes, duke nisur nga Emergjencat Civile tek operatorët e energjisë, bizneset e përmbytura apo bashkitë dhe ministritë. Pavarësisht mendimeve të ndryshme të gjithë bashkohen tek një ide, duhet të punohet më mirë dhe duhet të përfshihen të gjithë.

  Lexo me shume
 • Paneli ekologjik, mënyra më e mirë e shfrytëzimit të energjisë diellore

  Kur dita është me diell, pa marrë parasysh temperaturën e jashtme, kanaçet pop, të lyera me bojë të zezë nxehen shumë shpejt. Kanaçet drejtojnë ajrin e ngrohtë nga brenda në shtëpizën e panelit deri sa e dërgojnë në dhomë. Gjatë këtij udhëtimi ajri grumbullon nxehtësinë nga muri dhe e sjell atë në dhomë. Për ata që jetojnë në vende të largëta, ose ata që duan të arrijnë autonomi të plotë jashtë rrjetit, thjesht lidhni panele diellore PV të vegjël ose gjenerator të erës për të fuqizuar ventilatorin e ajrit.

  Lexo me shume
 • AMF: Sigurimi nga katastrofat në mënyrë vullnetare, nuk ka projektligj për ta bërë me detyrim

  Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare sqaroi sot se drafti teknik “Për sigurimin nga katastrofat” është hartuar nga Banka Botërore dhe është depozituar në Autoritet në tetor 2015. Materiali është pjesë e një nisme të Bankës Botërore e cila përfshin edhe vende të tjera të rajonit të cilat vitet e fundit janë prekur shpesh nga fatkeqësi natyrore, sidomos nga përmbytjet. Materiali teknik i sjellë nga ekspertët e Bankës Botërore është përcjellë edhe tek agjencitë e tjera shtetërore që kanë objekt të punës së tyre ngjarjet nga fatkeqësitë natyrore.

  Lexo me shume

Rrafshohen pemët në Dajt

Kjo fotografi nuk është shkrepur në ndonjë nga malet e Veriut apo Verilindjes së vendit, ky pyjet janë rrafshuar, por pranë rrugës për në Parkun Kombëtar të Dajtit, ku prerja e druve është rreptësisht e ndaluar për çfarëdo lloj arsyeje. Qytetarë të ndryshëm i kanë shkrepur këto foto dhe i kanë publikuar menjëherë në rrjetet sociale, për t’u treguar edhe institucioneve të qeverisë se si po zbatohet “moratoriumi për pyjet”.

“Këto janë foto të shkrepura të dielën në Dajt… ‪#‎narroftemoratoriumi”,- shkruhet në diçiturën e këtyre fotografive në rrjetet sociale.

Shqipëria, vendi i pyjeve të munguar

Përgatiti Inxh. GJON FIERZA Agjencia Kombëtare e Mjedisit

Sipas bisedës me Dr. Fadil Llubanin, Laureat i dy Çmimeve të Republikës

“Nga brigjet e Atlantikut deri në brigjet e Detit të Zi, nuk ka një vend tjetër në Evropë ku pyjet janë në gjendje kaq kritike sa në Shqipëri. Jam në pension, jam më i lirë e lëviz shumë, kam kontakte me kolegë nga vende të ndryshme dhe kjo më mundëson të njoh gjendjen e pyjeve në kontinentin tonë. Janë të dukshme politikat e ndjekura nga vendet evropiane për mbarështimin e pyjeve, sidomos në këtë fillim shekulli.

Vijo leximin

Fillon markimi i shtigjeve të Dajtit

Ditën e dielë me 6 mars filloi nga ShDAT zbatimi në terren i projektit “Parku Kombëtar i Dajtit një destinacion turistik i arritshëm dhe tërheqës" me markimin e shtigjeve të Parkut të Dajtit. Ashtu siç ishte planifikuar, projekti filloi me markimin e shtegut të Tujanit, një itinerar ky markuar me lyrje, pastrim, vendosje të shenjave orientuese. Rrugëtimi është shumë piktoresk dhe i veçantë. Pjesëmarja ishte shumë e lartë me rreth 27 të rinj të cilët e bënë punën plot entuziazëm dhe kënaqësi. Tabela kryesore do vendoset javën që vjen.

Vijo leximin