Më të fundit

 • PARKU KOMBËTAR LLOGARA: DIKUR RRUGA E ÇEZARIT NE TOKËN AKROKERAUNE

  Fillimi i fushatës ilirike të Çezarit me zbarkimin e papritur në brigjet e Akrokerauneve, në vendin e quajtur Paleste (Palasa), përmendet nga burime të ndryshme historike. Në studimin e tij Prof. Neritan Ceka “Çezari në akrokeraune- vende dhe gjurmë”, referuar librave historikë të kohës përmend se Çezari zbarkoi në Palasë (referuar edhe si Paleste ose Pharsalla) nëpërmjet Brindizit, një përgatitje me nxitim e fushatës me qëllim që të befasonte kundërshtarin dhe të shmangte ballafaqimin në det ku Pompeu kishte një përparësi detare absolute. Në librin e tij “De bello civili”, që është një ditar i asaj lufte, Cezari shkruan se kishte zbarkuar në mesditën e 5 Janarit “…inter Ceraunorum saxa et alia loca pericolosa … locum, qui appellabatur Palaeste” (…midis shkëmbinjëve Akrokeraunë dhe vendeve të rrezikshme … në vendin që quhet Paleste) (Caes. B. civ. III, 6).

  Lexo me shume
 • Pse Duhet Kontrolluar Skadenca e Ujit në Shishe – Rezultatet e Investigimit të AgroWeb

  Data e skadimit e ujit të ambalazhuar në shishe plastike është data kur plastika fillon të prishet dhe lëshon kimikatet e saj në ujë. Është njohuri e zakonshme që ju nuk duhet të pini nga shishet e ujit që keni lënë në një makinë të nxehtë, sidomos kur temperaturat e motit janë të larta. Por kur është hera e fundit që e keni kontrolluar datën e skadimit të një shisheje uji që ju keni porositur në lokal apo blerë në dyqan?

  Lexo me shume
 • Celularët dhe videot online po ndotin planetin

  Po udhëtoja me tren për në shtëpi, që nga stacioni i Pedingtonit, dhe kondicioneri i vagonit po e luftonte me vështirësi të nxehtin që vinte nga jashtë. Shumica e njerëzve shihnin celularwt, shumë prej tyre përpiqeshin të kapnin ndonjë lidhje drejtpërsëdrejti nga ndeshjet e botërorit, me sinjalin 4G që ikte e vinte. Interneti “wireless” që ofrohej nga treni ishte shumë problematik. Zukatja që rridhte nga kufjet nuk ndalej. Dhe me mijëra kilometra larg, në Loudoun Kaunti të Virxhinias, SHBA, një nga qendrat e serverëve më të fuqishëm në botë po bënte pjesën e vet për të vënë në punë atë që po shihja, teksa të dhënat nga e gjithë bota hyjnë e dalin çdo sekondw, në masë, nga ndërtesat e tyre të mëdha.

  Lexo me shume

Plehrat helmojnë qytetet. Vendet kthehen në “ferma” derrash, lopësh e delesh

Vendgrumbullime plehrash në mes të qyteteve, plazheve, lumenjve, madje edhe në zona turistike apo minierash. Lopë, dele, derra, kuaj, apo kafshë të tjera, kullosin në këto vende, çka e rrit ndjeshëm përhapjen e epidemive. Kjo është panorama e vendeve ku bashkitë hedhin mbeturinat çdo ditë, duke e kthyer Shqipërinë në një “kazan” të madh mbetjesh. Qindra mijëra shqiptare zgjohen dhe ngrysen në mes të plehrave, nuhasin aromën e tyre. Pjesa më e madhe e vendeve ku depozitohen mbetjet në qytetet kryesore të Shqipërisë janë afër qendrave të banuara.

Vijo leximin

Nisma e re, “Më jep një qese, të të jap një trastë”

Nisma e re e bashkisë “Më jep një qese, të të jap një trastë” ka nisur nga Pazari i ri, ku qytetarët e Tiranës janë surprizuar kur kanë parë vullnetarët që u kanë kërkuar ndërrimin e qeseve. Nisma synon që të ndërgjegjësojë qytetarët për të ulur nivelin e qeseve plastike që janë një nga ndotëset më të mëdha të ambientit. Të gjitha zonjat që mbajnë një qese në dorë, mund ta shkëmbejnë atë me një trastë, e cila është mundësuar nga AADF.

Vijo leximin

Bulqizën e dua të pastër nga mbetjet urbane

“Bulqizën e dua të pastër nga mbetjet urbane” është projekti i cili aktualisht po zbatohet në qytetin e Bulqizes nga Shoqata e Ekspertëve të Rinj Mjedisorë (SHERM). Projekti ka si qëllim të zhvillojë të kuptuarit gjithpërfshirës në menaxhimin e mbetjeve urbane duke përfshirë pjesëmarrjen e komunitetit për të siguruar mbrojtjen mjedisore. Ata synojnë fort ndërgjegjësimin e të rinjve për mbrojtjen e mjedisit ndaj mbetjeve urbane si dhe informimin e komunitetit për të luftuar fenomenin e depozitimit te mbetjeve urbane në zonat e papërcaktuara, pasojat që sjell djegia e tyre, si dhe njohja me perfitimet reale që mund t’iu sjellë ndarja dhe më pas kompostimi i mbetjeve organike në tokat e tyre.

Vijo leximin