Më të fundit

 • Nisin “Orët e Gjelbra” për fëmijët e kryeqytetit

  Fëmijët e kryeqytetit çdo ditë e më shumë po rritem me dashurinë për natyrën, për t’u rritur si qytetarë të përgjegjshëm e gjithmonë e më të informuar. Kështu, Agjencia e Parqeve dhe Rekreacionit, mirëpret çdo javë klasa të ndryshme për orë mësimore mbi natyrën, ambientin, ekosistemet dhe florën e faunën në parqet e Tiranës. Nxënës të shkollave 9 – vjeçare i bashkohen aktiviteteve mjedisore në natyrë me tematikë edukativo – didaktike ku mësojnë teknika të thjeshta të mbjelljes së bimëve dhe drurëve, zbukurimin e mjediseve me bimë dekorative si dhe shartimin e drurëve frutorë.

  Lexo me shume
 • Alarmi nga ndotja, 630 raste në vit nga kanceri i mushkërive në Shqipëri

  Mjekët japin alarmin për vdekjet nga ndotja e ajrit. Gjatë një viti, në Shqipëri janë prekur 630 persona nga kanceri i mushkërive. Dhe, vit pas viti, kemi 50 raste më shumë se viti paraardhës. Në shtator të vitit 2014, qeveria shqiptare miratoi me një Vendim të Këshillit të Ministrave Strategjinë Kombëtare të Cilësisë së Ajrit, ku tregohen disa nga mangësitë. Në atë kohë u evidentua se Agjencia Kombëtare e Mjedisit dhe Instituti i Shëndetit Publik nuk kishin praktika të mirëfillta me monitorimin e ajrit në linjë me kërkesat e BE-së; nuk kontrollohen shkarkimet e gazeve nga automjetet, nga impiantet industriale, mungojnë planet qendrore dhe lokale.

  Lexo me shume
 • Rafineria e naftës nën hetim për ndotjen e lumit

  Nëpërmjet një njoftimi për shtyp të përpiluar të premten dhe të shpërndarë të shtunën, Drejtoria e Policisë në Elbasan njoftoi se rafineria e  ndërtuar në fshatin Balldren të njësisë administrative Papër – e cila filloi punë në vitin 2016, do të ndiqej penalisht për “ndotje të ujërave” në bazë të nenit 203 të Kodit Penal.

  Lexo me shume

Lagështira rrezikon muret e Kalasë së Elbasanit, tubacionet e dëmtuara

Një prej simboleve të Elbasanit, Kalaja me mure dhe portën kryesore të saj rrezikon të shembet. Në brendësi të saj uji pikon në pjesën e sipërme të qemerit sikur të binte shi papushim. Lagështira ka depërtuar kudo e muret shekullore po shkatërrohen. Kalimi i qytetarëve poshtë saj po kthehet në një shqetësim më vete për banorët. Një situatë e tillë vijon prej vitesh e atë nuk po e sheh askush. Qytetarët shprehen se uji mund të vijë nga një tubacion i dëmtuar dhe ai po dëmton muret dhe portën shekullore të kalasë.

Vijo leximin

Shqipëria me një marinë jahtesh moderne (?)

Shqipëria do të mund të ketë për herë të parë një strukturë moderne portuale për jahtet. Kompania londineze e jahteve Charterworld shkruan se së shpejti do të nisë ndërtimi i Porto Albania, projekti i parë i këtij lloji në Shqipëri i cili ka arritur të sigurojë dokumentet e nevojshme nga qeveria. Ky do të jetë porti i parë ndërkombëtar i jahteve në Shqipëri që do të përmbushë standardet europiane për të strehuar rreth 720 anije me gjatësi deri në 75 metra. Vendodhja e favorshme gjeografike do të rrisë ndjeshëm popullaritetin e saj, kundrejt konkurrentëve të drejtëpërdrejtë siç është Mali i Zi dhe Kroacia, por edhe destinacioneve turistike, si Greqia dhe Italia.

Vijo leximin

Pse duhet teknologjia e rezervimit të Energjisë

Ne kemi nevojë për një furnizim të sigurt, të besueshëm të energjisë elektrike per 24 orë në ditë. Ne gjithashtu duhet të bëjmë më shumë në përdorimin e burimeve të rinovueshme të energjisë, si energjinë e erës dhe atë diellore, për të reduktuar varësinë tonë nga lëndët djegëse fosile të parinovueshme si nafta dhe gazi. Por, nuk është aq e lehtë për të kaluar vetëm në përdorimin e energjisë diellore dhe të erës për të gjitha nevojat tona të energjisë. Retë e mbulojnë diellin dhe era herë është e shpejtë dhe herë e ngadalshme.

Vijo leximin