Më të fundit

 • Impianti më i madh diellor – MIE hap tenderin. Investimi në Akërni të Vlorës, 70 mln euro

  Hapet zyrtarisht gara për ndërtimin e impiantit fotovoltaik 50 megavat në Akërni të Vlorës, më i madhi i këtij lloj në Ballkan. Investimi parashikohet të ka vlerën prej 70 milion euro ndërkohë që Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë u ka bërë thirrje kompanive të interesuara për ndërtimin e impiantit që të paraqesin ofertat brenda datës 17 shtator kur do të zhvillohet tenderi. Sipas projektit, parku diellor i Akërnisë do të ndërtohet nga një kompani private, e cila do të ketë të drejtën e shfrytëzimit të tij për 30 vite. Qeveria garanton blerjen e energjisë nga OSHEE për 15 vite, ndërsa për pjesën e mbetur privati do ta shesë energjinë në tregun e lirë.

  Lexo me shume
 • Durrësi aktiv për një bregdet të pastër

  Një bregdet sa më i pastër dhe aktivizmi qytetar për respektimin dhe mbrojtjen e mjedisit janë në qendër të projektit të mbështetur nga “Lëviz Albania” në Durrës. Projekti që do të zhvillohet në një zonë problematike që prek lagjen nr.1, zona Port – Currila plazh në qytetin e Durrësit do të synojë ndërgjegjësimin e qytetarëve për mosderdhjen e ujërave të zeza të papërpunuara në det gjë që ndikon drejtpërdrejtë në ndotjen e mjedisit dhe si pasojë prek shëndetin e personave që frekuentojnë plazhin.

  Lexo me shume
 • Rritja e fuqisë së erës do të ngadalësohet në Europë gjatë vitit 2018

  Europa shtoi rreth 4.5 gigawatt (GW) të kapacitetit të energjisë së erës në gjysmën e parë të 2018, tha WindEurope ditën e enjte. WindEurope deklaroi se shifrat e reja ishin “në përputhje me pritshmëritë, por më të ulëta se e njëjta periudhë në 2017. Sektori në tokë ka shtuar më shumë se 3.3 GW në gjysmën e parë të 2018 –ës, ndërsa sektori në det të hapur ka shtuar rreth 1.12 GW. Shtimi i kapaciteteve në det të hapur u nxitën nga tregjet në Gjermani, Francë dhe Danimarkë, ndërsa shtesat në sektorin e jashtëm ishin kryesisht në Britani, Belgjikë dhe Danimarkë.

  Lexo me shume

Turizmi i duhur për Divjakën

Turizmi natyror, në ndryshim nga turizmi masiv, kërkon ekosisteme natyrore të ruajtura dhe menaxhuar mirë e në mënyrë të kujdesshme ku pejsazhi natyror të jetë dominues. Ky turizëm është elitar, i qëndrueshëm në kohë dhe fitimprurës për ekonomitë e vogla vendore. Turizmi natyror është i shtrirë në kohë dhe kërkon "guest house" të vogla, mikpritëse dhe të pasura me ngjyrat vendore. Kërkon infrastrukturë të lehtë dhe në harmoni me natyrën, Kërkon natyralitetin e Divjakës, qetësinë e Nartës, pejsazhin e Valbonës, gjelbërimin ujor të Shkodrës dhe mikpritjen e shqiptarit. Kërkon guidat vendore dhe njohuritë e tyre për natyrën, trashëgiminë historike dhe kulturore.

Vijo leximin

Bujqësia e mbështetur mbi kultivimin e drurëve, rrit fiksimin e karbonit dhe bashkëprodhimin e ushqimit dhe e bioenergjisë

Praktikat aktuale bujqësore ushtrohen përgjithësisht në tokat më të mira të vendit dhe nuk kanë kapacitet të përdorin potencialin që u ofron ekosistemi. Toka duhet punuar çdo vit dhe duhen trajtuar me kimikate për mbrotjen nga dëmtuesit. Bimët njëvjeçare nuk arrijnë të përdorin energjinë diellore gjatë muajve të pranverës, përdorin më pak ujin e tokës, për shkak të sistemit rrënjor të cekët. Përparësia aktuale që i është dhënë bimëve njëvjeçare për ushqim në bujqësinë tonë ka rezultuar në prishje të ekuilibrit në ekosistemet kryesore të vendit. Ka degradim e shkatërrim të ekosistemeve malore e lumenjeve, që rrezikojnë përmbytje sistematike të fushava të destinuara për bujqësi.

Vijo leximin

16 Milionë dollarë mbështetje për fermerët - Prioritet produktet autoktone

Së shpejti nisin aplikimet për skemat e reja financiare në mbështetje të fermerëve shqiptarë. Në fillim të muajit maj do të nisin aplikimet për fermerët që duan të përfitojnë nga subvencionet kombëtare në bujqësi që këtë vit kapin shifrën e 16 milionë dollarëve. Ministria e Bujqësisë thotë se prioritet do të kenë fermerët të cilët kultivojnë produkte autoktone shqiptare. “Në qoftë se ti do të mbjellësh kultivarë autoktonë atëherë ti do të marrësh 600 mijë lekë në krahasim me 500 mijë që ti merr kur ti mbjell kultivarë të tjerë. Autoktonë kemi starkingët për shembull”, shprehet përfaqësuesja e Minitrisë së Bujqësisë, Barie Rexha në një intervistë në media.

Vijo leximin