Kalendari Mjedisor

Forumi Ekonomik Botëror: Shumica e njerëzve në botë janë dakort për të ndaluar peshkimin e llojeve të rrezikuara

Shumica e konsumatorëve të ushqimit të detit në të gjithë botën, përfshirë Indinë, mbështesin plotësisht ndalimin e peshkimit të llojeve të rrezikuara, teksa shumica gjithashtu mbështet ndalimin e subvencioneve qeveritare ndaj peshkimit që kontribuon në mbipeshkim dhe peshkim të paligjshëm, konstaton një studim global.

By admin

Shumica e konsumatorëve të ushqimit të detit në të gjithë botën, përfshirë Indinë, mbështesin plotësisht ndalimin e peshkimit të llojeve të rrezikuara, teksa shumica gjithashtu mbështet ndalimin e subvencioneve qeveritare ndaj peshkimit që kontribuon në mbipeshkim dhe peshkim të paligjshëm, konstaton një studim global. Sondazhi i përgatitur për studimin, i zhvilluar nga Forumi Ekonomik Botëror dhe Ipsos Group, tregoi se tre nga katër njerëz të rritur që blejnë rregullisht ushqime të detit e mbështesin politikën e mundshme të ndalimit të peshkimit të llojeve të rrezikuara (77%).

Mbështetja për një ndalim të tillë ishte në nivelet më të larta në Kolumbi (91%) dhe më e ulta në Japoni (47%), sipas sondazhit. Në nivel global, 73% favorizuan ndalimin e subvencioneve qeveritare të peshkimit që çojnë në peshkim të tepërt dhe peshkim të paligjshëm – niveli më i lartë prej 87% ishte në Peru dhe më i ulti në Japoni me 48%.

Gjithashtu, 77% mbështesin globalisht ndalimin e restoranteve dhe dyqaneve nga shitja e llojeve të rrezikuara të peshkut. Sondazhi, bazuar në përgjigjet e afro 20,000 njerëzve të rritur në 28 shtete, zbuloi se 7 në 10 të rritur në botë blejnë peshk të paktën një herë në muaj, ndërsa të paktën 1 në 4 konsumatorë në disa vende blejnë peshk disa herë në javë. 

Forumi Ekonomik Botëror, me qendër në Gjenevë, një organizatë ndërkombëtare, tha se sondazhi ka treguar një mbështetje të madhe publike për ndalimin e peshkimit për llojet e rrezikuara në një kohë kur anëtarët e Organizatës Botërore të Tregtisë po përballen me presionin për t’i dhënë fund subvencioneve të peshkimit që varfërojnë rezervat e peshkut dhe kërcënojnë sigurinë ushqimore për miliona njerëz. Studimi thotë se mbi 2.5 milion dollarë në orë – 22.2 miliardë dollarë në vit – i parave publike u shpenzuan për subvencione të dëmshme të peshkimit vitin e kaluar. Bisedimet në Organizatën Botërore të Tregtisë janë në një fazë kritike në lidhje me një marrëveshje për t’i dhënë fund subvencioneve të dëmshme të peshkimit deri në mesin e vitit 2020, e cila është gjithashtu një nga Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të dakorduar nga të gjitha vendet anëtare të Kombeve të Bashkuara.