Kalendari Mjedisor

Ora e Tokës në kushtet e COVID-19/ AdZM Fier mbjell pisha e vetme në PKDK

Çdo vit të shtunën e fundit të marsit, njerëzit në të gjithë botën fikin dritat për të treguar mbështetjen e tyre ndaj planetit.Nëse kërcënimet e tanishme për mjedisin vazhdojnë me të njëjtin ritëm, jeta do të zhdukej, pasi të gjithë kemi nevojë për ajrin, ujin dhe ushqimet. Njerëzit duhet të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të ndaluar kërcënimet ndaj klimës dhe biodiversitetit.

By admin

Çdo vit të shtunën e fundit të marsit, njerëzit në të gjithë botën fikin dritat për të treguar mbështetjen e tyre ndaj planetit.Nëse kërcënimet e tanishme për mjedisin vazhdojnë me të njëjtin ritëm, jeta do të zhdukej, pasi të gjithë kemi nevojë për ajrin, ujin dhe ushqimet. Njerëzit duhet të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të ndaluar kërcënimet ndaj klimës dhe biodiversitetit.

Por, si shumë ngjarje të tjera që lidhen me sportin, kulturën dhe ekonominë, COVID-19 ka ndikuar edhe në lëvizjen e Orës së Tokës gjithashtu.

Vitet e shkuara kjo dite ne Parkun Kombetar Divjake -Karavasta eshte festuar se bashku me femijet e shkollave. Situata e pandemise qe po kalojme i ka nderprere te gjitha aktivitetet ne te gjithe territorin e vendit.

Per te perkujtuar kete dite, drejtori i AdZM FIer Ardian Koçi se bashku me Alltunin, Fatosin dhe Fotjonin mbollen 50 pisha ne Park. Fidane te cilet jane pjese e nje donacioni te UNDP Albania prej 500 bimesh per Parkun Kombetar Divjake-Karavasta.

Pandemia globale e COVID-19 mund të ketë vjedhur madhështinë nga ngjarja e Orës së Tokës këtë vit, por nuk ka larguar shpirtrat e miliona dashamirësve të natyrës në 180 vende, të cilët janë vënë në veprim për ta oraganizuar, por kësaj radhe ndryshe.

Ngjarja që ka angazhuar njerëzit duke ngritur vetëdijen për tokën dhe mjedisin gjatë 12 viteve të fundit do të shënohet në vitin 2020 me njerëz që marrin pjesë në internet nga shtëpitë e tyre për të treguar mbështetje për planetin.

E inicuar nga Fondi World-Wide (WWF), një organizatë jo-qeveritare ndërkombëtare që punon në fushën e ruajtjes së jetës së egër dhe mjedisit, si një ngjarje simbolike për të fikur dritat në Sidnej në vitin 2007 është shndërruar në një katalizator kryesor në promovimin e lëvizjes së mbrojtjes mjedisore. Ajo ka çuar në ndryshime legjislative në shumë vende përmes ndikimit të njerëzve të thjeshtë.

Ndryshimet klimatike shkaktojnë humbje të biodiversitetit, përfshirë humbjen e peizazheve nga thatësira, ngrohjen e oqeaneve, zbardhjen e koraleve dhe humbjen e ushqimit. Po kështu, humbja e biodiversitetit përkeqëson ndikimet e ndryshimeve klimatike”, tha koordinatorja e WWF-së. Ajo shtoi se ndryshimet klimatike dhe humbja e biodiversitetit jane dy kërcënime serioze me të cilat po përballet bota.