Kalendari Mjedisor

Elbasan, kamerat kurth fiksojnë një familje rrëqebujsh

Elbasan, kamerat kurth fiksojnë një familje rrëqebujsh/ Klosi: Provë për ekzistencën e një popullate tjetër të rrëqebullit në Shqipëri

By admin

Një familje rrëqebulli, e përbërë nga tre individë, është filmuar dhe fotografuar në 16 shkurt të këtij viti në rajonin malor Polis-Guri i Zi, Elbasan.

Kamerat-kurth të vendosura nga një bashkëpunim i shkëlqyer midis PPNEA dhe Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura dhe Administrata e Zonave të Mbrojtura Elbasan kanë sjellë një surprizë të paimagjinueshme dhe rezultatin më maksimal që mund të pritej.

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, tha se “kjo provë e riprodhimit të rrëqebullit është indikatori parësor për ekzistencën e një popullate tjetër në Shqipëri”.

“Pas zonës së Munellës në veri të Shqipërisë, Polis-Guri i Zi bëhet tashmë rajoni i dytë në Shqipëri ku është vërtetuar riprodhimi i rrëqebullit dhe zona e tretë në gjithë Ballkanin (përfshirë dhe Parkun Kombëtar të Mavrovës në Maqedoninë e Veriut)”, tha Klosi.

Monitorimi në rajon po kryhet bashkërisht nga PPNEA dhe Administrata e Zonave të Mbrojtura Elbasan dhe është thellim i kërkimit për rrëqebullin në këtë rajon pas evidentimit të ekzistencës së një individi në dhjetor 2018 nga AdZM Elbasan”, tha Klosi.

Përveç faktit të vërtetimit të riprodhimit të rrëqebullit, kjo e dhënë vërteton dhe vendndodhjen më jugore të rrëqebullit të Ballkanit në të gjithë gadishullin.