Kalendari Mjedisor

Ese nga Suada Abduramani, Urë Vajgurore

Nëse dikush ju pyet se cfarë e ndan Tokën nga planetet e tjerë dikush mund  të përgjigjet seToka është planeti i vetëm në sistemin tonë diellor i aftë te siguroJë jetën e njeriut , dhe kjo është e saktë.

By admin

Nëse dikush ju pyet se cfarë e ndan Tokën nga planetet e tjerë dikush mund  të përgjigjet seToka është planeti i vetëm në sistemin tonë diellor i aftë te siguroJë jetën e njeriut , dhe kjo është e saktë.

Njerëzit ,  në përvojën  e përditshme , vazhdimishit shohin , ndjejnë dhe ndërveprojnë në planetin në të cilin jetojnë , por mezi marrin parasysh se cilat tipare të tokës na lejojnë ta bëjmë këtë . Në realitet ne njohim vetëm një pjesë të vogël të planetit tonë , dhe pjesët që mund ti provojmë vetëm me pesë shqisat tona , vetëm gërvishin sipërfaqen e asaj nga e cila përbehet  toka  .

Ju mund të pyesni se përse ka ndonjë rëndësi  brendësia e tokës  , në fund të fundit , ushqimi që hamë , uji qëe pijme , dhe ajri që thithim janë të gjitha në siperfaqe  dhe  do të ishit përsëri të saktë , megjithatë disa nga kushtet më të domosdoshme të jetës në tokë janë aq thellë  brenda planetit ,  dhe ne ende nuk mund t’i kuptojmë ato . Shtresat e tokës mund të përshkruhen më së miri si një mollë , ku në secilën shtresë kemi lëvoren , tulin dhe bërthamën . Secila shtresë është thelbësore për jetën ashtu sic e njohim edhe ne . Korja (lëvorja ) që ofron një sipërfaqe të  banueshme , mbi të cilen mund të  jetohet , manteli , që siguron pjesën më të madhe të masës së tokës , dhe bërthama e jashtme dhe e brendshme  që siguron fushën magnetike  , e cila lejon hënën tonë  të rrethojë tokën ne një model eliptik .

Unë mendoj se tani ka ardhur koha ku ne njerëzit nuk duhet të jetojmë më si “parazitë” në Tokë  , ndoshta kjo nuk do të ishte fjala e duhur, por unë nuk e di se si quhen atë të cilet shkaterrojnë shtepinë e vetme që u ka ofruar gjithcka , gjithcka por në këmbim ka marrë një “asgjë” .Nëse mendoni të kundërten jeni krejt gabim sepse marr  shkas nga ngjarjet e ndodhur vitet e fundit : përmbytje , degradimi i tokave , erozioni , përmbytje ,zjarret në Australi  dhe më e tmerrshmja nga të gjitha djegia e pyjeve të Amazonës  , kjo e fundit cilësuar si mushkëria e botes  dhe ka më . Përse duhet të jemi kaq mosmirënjohës , apo për shkak të titullit tonë “njeri” duhet ta ndiejmë veten superior ne gjithcka ?!

Të paktën një herë të vetme të sillemi si të tillë , të paktën një herë të vetme të bëjmë dicka për TOKËN  mos të bëhemi egoist ( kthehemi në origjinë ) dhe të mendojmë  për këtë mrekulli që na mirëpriti , na hapi krahët dhe  së bashku të përjetojmë një udhëtim të mbarë e të qetë , por me sa kam kuptuar gjatë këtyre viteve është shumë e vështirë të thuash “Faleminderit” , po …. vërtetë e veshtirë, por të mos harrojmë , Toka nuk është si ne, ajo gjithmonë na mbron , ofron ,dhuron ,mbi të gjitha të fal shumë dashuri .Ajo nuk ka nevojë  të ngrihet në piedesta, sepse shkëlqimi i saj të verbon …

Shumë breza kanë kaluar  , ngjarje historike kanë perfunduar , ka pasur momente gëzimi ,por edhe momente trishtimi si kjo që po përjetojmë sot , por duhet të bëhemi të fortë për ta përballuar dhe vetëm se së bashku ne mundemi , ne mund të arrijmë shumë lart dhe të  kapërcejmë limitet .

Tokë , e dashur  Tokë  të  falenderojmë për gjithcka , kurajo dhe forca sepse kesaj  radhe  na ke pranë dhe së bashku do t’ia dalim , do t’ia dalim të sfidojmë  pengesat dhe të heqim barrierat.