Kalendari Mjedisor

Ese nga Orjana Agolli, Shkolla e mesme sportive “Benardina Qerraxhia” Durrës

Toka është planeti ynë ku ne  jetojmë dhe zhvillojmë aktivitetet tona të përditshme  .Ajo është miliona vjeçare dhe ne kemi kaluar brez pas brezi gjithmonë duke u zhvilluar dhe evoluar çdo vit,por veprimtaritë tona shpesh janë duke e dëmtuar atë dhe jemi duke ndërhyrë në ciklet natyrore të saj. 

By admin

MESAZHI PËR TOKËN

Toka është planeti ynë ku ne  jetojmë dhe zhvillojmë aktivitetet tona të përditshme  .Ajo është miliona vjeçare dhe ne kemi kaluar brez pas brezi gjithmonë duke u zhvilluar dhe evoluar çdo vit,por veprimtaritë tona shpesh janë duke e dëmtuar atë dhe jemi duke ndërhyrë në ciklet natyrore të saj. Pasoja të tjera janë dhe ndryshimet klimatike të cilat po ndikojnë dhe në habitatet e kafshëve që për to janë shkatërrimtare. Njerëzit sa po vijnë dhe bëhen akoma më egoistë ,por ky egoizëm është ai që po dëmton veten e tyre dhe gjithë të tjerët.  Ngrohja globale ka shkaktuar shkrirjen e akullnajave , rritjen e nivelit të detit . Pakësimi i gjelbërimit,shkatërrimi i pyjeve për përfitime vetjake ,  gjuetia e jashtligjshme po çon në zhdukjen e gjallesave endemike. Janë dhe shumë probleme të tjera që ne po i shkaktojmë Tokës dhe vetes sonë . Një problem me përmasa shumë të mëdha është ndotja e mjedisit duke filluar që nga lënia vend e pa vend e mbeturinave ,pesticidet ,plehërat kimike,gazet dhe shumë të tjera. Mosfunksionimi i ligjeve dhe politikës luan një rol të rëndësishëm në shkatërrimin e tokës,por ka ardhur koha që ne të kuptojmë dhe të ndërgjegjësohemi për atë çfarë jemi duke bërë dita-ditës. Peridha e karantinimit ka qënë si një kurim që i është nevojitur prej shumë kohësh,nga abuzimet e bëra prej njerëzve. Duhet të arrijmë të kuptojmë si duhet ta administrojmë planetin tonë duke qënë se është vetë jeta dhe dhurata jonë.