Kalendari Mjedisor

Ese nga Fiorda Lama, Shkolla e mesme sportive “Benardina Qerraxhia” Durrës

Toka është një planet i bukur jetese në Univers dhe habitat i përbashkët i më shumë se 7 miliardë te  popullsisë njerëzore dhe miliona specieve të biodiversitetit.  Toka jonë na siguron ushqim, strehim dhe shumicën e kërkesave tona.

By admin

Toka ime, pergjegjesia ime.

Toka është një planet i bukur jetese në Univers dhe habitat i përbashkët i më shumë se 7 miliardë te  popullsisë njerëzore dhe miliona specieve të biodiversitetit.  Toka jonë na siguron ushqim, strehim dhe shumicën e kërkesave tona. Megjithë shërbimet   falas tëpashmangshme të ofruara nga toka për njerëzit, ne nuk jemi në gjendje të paguajmë mirësinë e saj ndaj nesh.  Përkundrazi, ne njerëzit jemi mizorë ndaj Tokës sonë me aktivitetet tona egoiste.  Mahatma Gandhi tha, “Toka siguron mjaftueshëm për të kënaqur nevojat e secilit, por jo lakminë e secilit.  Si mënyrë falënderuese dua të shkruaj një letër për NenenToke. E dashur Nënë Tokë, Faleminderit për ngjyrattuaja,”  Disney “jeshile e myshkut, bluja e thellë e qiellit, e bardha e rreptë e reve. E kuqja dhe e purpurta në perendimine diellit. Faleminderit për bimët tuaja. Ato na mbështesin me ushqim, na japin ilaç për të shëruar trupat tanë, lëndë e parë për veshje. Ato sigurojnë oksigjenin tonë. Dhe, ato janë mësuesit tanë më të mëdhenj dhe bëjnë sakrifica të vazhdueshme për ne, gjithmonë me dëshirë, me qëllim. Faleminderit për gurët dhe papastërtitë tuaja. Ato ndihmojnë bimët të rriten, të sigurojnë shtëpi dhe të tregojnë forcë  dhe bukuri në shenjat më të vogla.  Faleminderit për ujin tuaj. Ai mban të gjitha funksionet e trupit tonë, na pastron, me kusht orësh argëtimi nëse ne po luajmë në të ose po e shikojmë. Faleminderit për kafshët tuaja, të cilët janë shoqëruesit tanë, tregojnë se  na duan dhe na mësojnë se si të luajmë dhe  jetojme afër tokës.  

Faleminderit për ajrin përreth nesh.  Presioni na mban të ngritur, të qëndrueshëm, na lejon të marrim frymë, të shohim botën përreth nesh.  Kjo na lejon të shijojmë. Faleminderit për erën që pëshpërit mesazhe nga Fryma.  

Faleminderit për zjarrin që na mban të ngrohtë, na shëron, ndez pasionin tonë dhe gatuan ushqimin tonë.  Faleminderit për mbështetjen tuaj gjatë gjithë këtyre viteve.  

Ju jeniaty per muakuruneulem, qendroj, oseshtrihem.  Asnjëherë mos më lini të bie edhe pse disa kohë kam bërë zgjedhje që nuk ishin në interesin tuaj më të mirë.  Më lejoni të jem më e vetëdijshme për zgjedhjet e mia sesa më parë: teecigjithnjeme butesi, tekthehemvazdhimisht e tetregohemgjithnje e hapur me mesazhettuaja.

Më lejoni t’ju njoh në një mënyrë me të re se më parë, më njihni në një mënyrë me të re se më parë.  Një Mua që është më afër, më me mend, më të kujdesshme, me respekt.