Kalendari Mjedisor

Tepelenë/ Peshtani i “100 fshatrave”, rizgjim i traditës, vlerave dhe bukurive të jashtëzakonshme

Në fshatin Peshtan, Tepelenë, banorët kanë nisur t’i kthejnë shtëpitë e tyre në bujtina agroturistike, që janë mjaft të frekuentuara nga vizitorët dhe turistët e huaj, që vijnë për të pushuar dhe eksploruar bukuritë e jashtëzakonshme natyrore të kësaj zone. Peshtani është pjesë e programit “100 fshatrat” dhe investimet në vepra publike në infrastrukturë e mjedis, paralelisht me ato private, kanë krijuar modelin ekonomik të  integruar agroturistik me impakt në zhvillimit rural.

By admin

Në fshatin Peshtan, Tepelenë, banorët kanë nisur t’i kthejnë shtëpitë e tyre në bujtina agroturistike, që janë mjaft të frekuentuara nga vizitorët dhe turistët e huaj, që vijnë për të pushuar dhe eksploruar bukuritë e jashtëzakonshme natyrore të kësaj zone. Peshtani është pjesë e programit “100 fshatrat” dhe investimet në vepra publike në infrastrukturë e mjedis, paralelisht me ato private, kanë krijuar modelin ekonomik të  integruar agroturistik me impakt në zhvillimit rural.

Deputetja e Partisë Socialiste, Mirela Kumbaro shprehet se, “sikur vetëm duke provuar bujtinat e duke pasuruar katalogun e gatimeve të tyre nuk të del koha kur i afrohesh Tepelenës, Përmetit, Gjirokastrës, Libohovës….”Peshtani është një fshat në grykë të Mezhgoranit si një pikë ndarëse midis Tepelenës, Përmetit dhe Zagorisë, me një natyrë magjepsëse, dhe maja malesh si ajo e Golikut ku shtigjet të shpien në copëra historie të Shqipërisë; si një ekuilibër i përsosur midis lumenjve, Vjosë dhe Drino dhe maleve. Peshtani është 16 km larg, lindje të qytetit Tepelenë, në bregun e majtë të lumit Vjosa, aty kush bashkohet Lumi i Zagories me Vjosën.Ai gjendet në qendër të një prej grykave më të mëdha në Ballkan, Gryka e Këlcyrës 13 km, një monument i rrallë natyror.Kjo grykë ka një formim shkëmbor shumë të veçantë, ku lumi Vjosa pushon midis dy maleve me një gjerësi maksimumi 1 km dhe me burime kristal që derdhen në Vjosë duke krijuar ujëvara me një bukuri të rrallë.Gryka gjendet mes vargmaleve Trebeshinë-Dhëmbel-Nemërçkë dhe Shëndëlli- Lunxhëri- Bureto.Peshtani ka po ashtu një perspektivë të mirë sa i përket përdorimit të Vjosës për turizëm. Duke qenë se Vjosa në Peshtan është në nga pjesët e saj më të bukura, aty ka filluar zhvillohet sporti i kanotazhit dhe për çdo vit shtohen grupet e turistëve që frekuentojnë fshatin për këtë lloj turizmi.Një tjetër sport i pëlqyer nga vizitorët dhe turistët është ngjitja në mal. Nga Peshtani ekziston një shteg malor që përshkruhet me kalë i cili të fut në Luginën e Zagories dhe del në Malin e Çajupit.Rruga përshkruan një territor prej 20 km plot me pyje lisi, bredhi, blini dhe ujëra pa fund, në një zonë tërësisht të paprekur.