Kalendari Mjedisor

Mes ajrit dhe ujit të ndotur; Zharrëz, banorët: Zërin tonë s’e dëgjon askush

Pak metra larg shtëpive të fshatit Zharrëz, i cili ndodhet mbi një sipërfaqe naftëmbajtëse gjen pellgje me hidrokarbure. Ndaj për këta banorë nafta nuk është pasuri, por sëmundje. Mbetjet hidrokarbure rrjedhin së bashku me përroin e fshatit nga depozitat e dekantimit apo nga puset e naftës. Uji i përroit i përzier me serë dhe ajri i ndotur krijojnë kushte ekstreme në kufijtë e mbijetesës në fshat. Sipas banoreve, ndotja nga depozitat e dekantimit të cilat janë në pronësi të dy kompanive, Albpetrol dhe Bankers Petroleum përkeqësohet gjatë ditëve të nxehta në verë.

By admin

Pak metra larg shtëpive të fshatit Zharrëz, i cili ndodhet mbi një sipërfaqe naftëmbajtëse gjen pellgje me hidrokarbure. Ndaj për këta banorë nafta nuk është pasuri, por sëmundje. Mbetjet hidrokarbure rrjedhin së bashku me përroin e fshatit nga depozitat e dekantimit apo nga puset e naftës. Uji i përroit i përzier me serë dhe ajri i ndotur krijojnë kushte ekstreme në kufijtë e mbijetesës në fshat.

Sipas banoreve, ndotja nga depozitat e dekantimit të cilat janë në pronësi të dy kompanive, Albpetrol dhe Bankers Petroleum përkeqësohet gjatë ditëve të nxehta në verë. Pak kohë me parë Top Channel ka trajtuar problematikat e të gjitha zonave te ndotura me mbetje hidrokarbure, jo vetëm në zonën naftëmbajtëse Patos-Marinëz, por edhe në Mallakastër.

Vetëm në territorin e Zharrëzës, në puset e naftës dhe depozitat e dekantimit, ndodhen 7 vatra të mbushura me naftë bruto, që nëpërmjet përrenjve dhe kolektorit përfundon në det duke nisur një cikël tjetër me katastrofa ekologjike.