Kalendari Mjedisor

Earth Overshoot Day 2021

Me siguri keni dëgjuar për ndryshimin e klimës dhe sesi rritja e përqendrimeve të gazrave si dioksidi i karbonit ose ozoni po destabilizon ekuilibrin natyror që ekzistonte në atmosferë. Gjithashtu, problemi është shkaktuar nga vetë njeriu, dhe është po vetë ai që mund të bëjë shumë për të kundërshtuar efektet që ne tashmë po përjetojmë.

By admin

Earth Overshoot Day” ose “Dita e Deficitit Ekologjik” shënon datën kur kërkesa e njerëzimit për burime dhe shërbime ekologjike në një vit të caktuar tejkalon atë që Toka mund të rigjenerojë në atë vit. Në 2021, kjo ditë shënohet në 29 korrik.

Nëse themi se Toka po degradohet, menjëherë na shkon mendja te ndikimet e ndryshme të tejkalimit ekologjik global siç janë: ndryshimi i klimës, humbja e biodiversitetit dhe ngjarjet ekstreme të motit.

Për 100 Ditë të Mundësisë , ne po nxjerrim në pah disa mënyra që çdo kush nga ne mund të kontribuojë për një planet më të shëndetshëm për veten tonë por edhe për brezat që do vijnë, në fokusin se çfarë mund të bëjmë ne për një planet ekologjik, për TOKËN.

  • Le të fillojmë duke parë disa nga praktikat më të mira se çfarë mund të bëjë secili prej nesh në shtëpi: qoftë kjo një shtëpi, një apartament, çfarëdo qoftë.

Fikni dritat

Disa njerëz kanë një tendencë të lënë dritat ndezur kur largohen nga një dhomë në tjetrën, e cila rrit jo vetëm faturën e energjisë elektrike, por edhe energjinë e nevojshme për ta prodhuar atë.

Megjithëse energjia elektrike nuk ndot kur ne jemi duke e përdorur atë, ajo bën kur ajo prodhohet.

Për të na dhënë një ide, sipas WWF-Observatori i Energjisë Elektrike në Spanjë, për secilin kilovat supozon prodhimin e: 178 gram dioksid karboni; 0,387 gram dioksid squfuri; 0,271 gram oksid azoti; 0,00227 cm3 e mbetjeve radioaktive të nivelit të ulët dhe të mesëm; 0,277mg mbetje radioaktive të nivelit të lartë.

Për këtë arsye, rekomandohet shumë të fikni dritat dhe, gjithashtu, të përdorni llamba të kursimit të energjisë.

Mbyllni çezmën

Uji është jo vetëm i domosdoshëm por tashmë është bërë dhe tepër i çmuar. Në zonat ku bie shumë shi ose mjaft rregullisht, ekziston një tendencë për të mos u kujdesur fare praktikisht sepse njerëzit e dinë që ata do ta kenë “gjithmonë” … Prisni, gjithmonë? Epo, do të varet se si shkojnë gjërat.

Por ka një problem, madje në zonat ku thatësira është e dukshme, furnizimi me ujë ndërpritet. Kjo do të thotë se ka ditë kur duhet të kuptoni se si të lani enët, rrobat apo edhe të bëni dush. Pra, nëse nuk po përdorni ujë, mbyllni çezmën… për ju, për të gjithë ne.

Hape dritaren

Të gjithë e dimë se sa mirë është kur e kemi kondicionerin ndezur gjatë muajve të nxehta të verës. Por ndonjëherë, do të ishte më mirë të keni dritaren të hapur, në këtë mënyrë shtëpia freskohet natyrshëm.

Pakësoni mishin

Sektori i blegtorisë ndot 18% më shumë se sektori i transportit. Por nuk mund të harrojmë se është një nga më shkatërruesit e planetit. Në mënyrë që të sigurohet ushqim i mjaftueshëm për një popullatë që po rritet, fermat janë duke u ndërtuar atje ku ka qenë pyje, ndaj uji dhe atmosfera janë ndotur, dhe në këtë proces miliona kafshë janë duke u kufizuar për të jetuar në habitate të vogla dhe të ndryshme.

Nga ana tjetër, rritja e bimëve nuk është vetëm e thjeshtë, por nuk është edhe aq ndotëse; Dhe nëse vijnë nga bujqësia organike, ato nuk dëmtojnë mjedisin.

  • Por çfarë ndodh kur largohemi nga shtëpia? A mundemi ne mund të vazhdojmë të kujdesemi për planetin nëse ndryshojmë disa nga zakonet e përditshmërisë sonë? Sigurisht që po, ne mundemi të praktikojmë përsëri mënyra efektive dhe ekologjike në ruajtjen e natyrës, siç mund të jenë:

Përdorini transportin publik

Gjithnjë e më shumë po shohim automjete që po lëvizin në rrugë, dhe në disa zona të qyteteve kryesore po vërejmë dhe trafikun e rënduar.

A e dini se këto automjete gjenerojnë 18% të dioksidit të karbonit në botë? Nëse përdorim transport publik kohë pas kohe, ose së paku një makinë të përbashkët për të gjithë familjen, ne mund ta ulim atë përqindje. Madje ka dhe praktika tepër ekologjike që sugjerojnë në vend të makinave, lëvizjen me biçikleta.

Mbillni një peme

Ose dy, tre,  etj. Pemët janë mushkëritë për qytetet. Nëpërmjet gjetheve të tyre ata thithin dioksid karboni dhe nxjerrin oksigjenin gjatë fotosintezës. Pemët gjithashtu nxjerrin ujin në formën e avullit me anë të procesit të frymëmarrjes.

Pra, nëse keni një kopsht, ne ju rekomandojmë që të mbillni disa pemë, dhe nëse nuk keni një, dilni vullnetarisht t’i mbillni ato në qytetin ose qytetin tuaj.

Mos pini duhan

Në të vërtetë tymi i duhanit përmban një numër të konsiderueshëm substanca kancerogjene, por shumë prej këtyre substancave janë dhe ndotës të mjedisit. Një mënyrë për të ndihmuar planetin është duke mos pirë duhan.

Rreth 32.455 milion filtra toksinash lëshohen në atmosferë duke ndotur tokën, zonat e gjelbra dhe ajrin që të gjithë ne thithim.

Mblidhni mbeturinat (plastika, qelqi …) dhe i ricikloni

Ndonëse në çdo vend po punohet me pastrimin e rrugëve, ne nuk mund të injorojmë që ka shumë njerëz që nuk u intereson fare se ku i lënë mbeturinat e tyre dhe i hedhin në rrugë. Në vend të kësaj, nuk i kushton asgjë secilit prej nesh të marrë kanaçe, për shembull, dhe t’i hedhë ato në koshin e riciklimit.

Me shumë pak mënyra, mund të jetojmë shëndetshëm dhe të sigurt!