Kalendari Mjedisor

Lopë në vend të pushuesve/ Plazhi i Likmetës i ndotur nga mbetjet që sjell lumi

Një nga sfidat më të mëdha të shekullit XXI është ndotja e globit nga mbetjet plastike, sa që rëndom përdoret termi plastik-planet. Në plazhin e Likmetës, i cili ndodhet buzë deltës së Ishmit, siç duket edhe nga pamjet bregdeti është tejndotur nga mbetjet urbane ku dominon plastika.

By admin

Një nga sfidat më të mëdha të shekullit XXI është ndotja e globit nga mbetjet plastike, sa që rëndom përdoret termi plastik-planet.

Në plazhin e Likmetës, i cili ndodhet buzë deltës së Ishmit, siç duket edhe nga pamjet bregdeti është tejndotur nga mbetjet urbane ku dominon plastika. Origjina e këtyre mbetjeve është nga Lumi I Tiranës, Lanës dhe Zëzës, ku më pas bashkohen në lumin e Ishmit, ku i fundit i sjell ato në detin Adriatik.

“Për të menaxhuar këto mbetjet mjafton nga grumbullimi, ripërpunimi dhe ricklimi. Ricklimi sjell dhe të ardhura të mira ekonomike kështu shpëtojnë këtë zonë turistike. “, thotë Lavdosh Ferruni, ambientalist.

“Para 15 vitesh unë mbaj mend që uji i lumit pihej, dhe në këtë bregdet nuk kishe vend se ku të vije çadrën pasi ishte plot me njerëz. Sot shikojeni vetë është një katastrofe, tmerr do të thoja.

Erdha me nipërit për plazh po këtu është shumë pisët, më mirë po shkoj në shtëpi kam frikë se mos sëmurëm nga infeksioni. Te paktën në shtëpi jemi të sigurt.

U lava tek deti por trupi mu mbush me vaj, dola për të luajtur po këtu nuk ka vend se ku të luash i gjithi është i mbuluar me plehra. “

Mesa duket plazhi i Likmestës shërben si vend pushimi vetëm për lopët e banorëve të zonës, por jo për turistët”, thanë disa banorë të zonës.