Kalendari Mjedisor

Ora e Tokës – Earth Hour

Nisur që në vitin 2007 nga WWF dhe partnerët e saj si një ngjarje simbolike e fikjes së dritave në Sidney për të rritur ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike, Ora e Tokës është tani një nga lëvizjet më të mëdha në botë për mjedisin.

By admin

Ora e Tokës – Earth Hour 

Nisur që në vitin 2007 nga WWF dhe partnerët e saj si një ngjarje simbolike e fikjes së dritave në Sidney për të rritur ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike, Ora e Tokës është tani një nga lëvizjet më të mëdha në botë për mjedisin. E mbajtur çdo vit të shtunën e fundit të marsit, Ora e Tokës angazhon përkrahësit në më shumë se 190 vende dhe territore, të gjithë duke ndërmarrë veprime për të siguruar një të ardhme më të ndritur për njerëzit dhe planetin. 

Ora e Tokës gjithashtu ka shkuar shumë përtej veprimit simbolik të fikjes së dritave – ajo është bërë një katalizator për ndikimin pozitiv mjedisor, duke shkaktuar ndryshime të mëdha legjislative duke shfrytëzuar fuqinë e popullit dhe veprimin kolektiv.

Misioni i “Orës së Tokës” (në të shkuarën dhe në ditët e sotme)

Në vitin 2007, ne inkurajuam njerëzit anembanë botës të fiknin dritat në shtëpitë e tyre për të tërhequr vëmendjen ndaj ndryshimit të klimës. Më shumë se një dekadë më vonë, kriza e klimës mbetet dhe është përkeqësuar nga një kërcënim tjetër urgjent: humbja e shpejtë e biodiversitetit dhe natyrës.

Sistemet natyrore janë jetike për të ardhmen tonë e megjithatë, shkalla e humbjes globale të natyrës gjatë 50 viteve të fundit është e pashembullt në historinë njerëzore. Natyra jo vetëm që na siguron ushqim, ujë, ajër të pastër dhe shërbime të tjera me vlerë mbi 125 trilionë dollarë amerikanë në vit ajo është gjithashtu një nga aleatët tanë më të fortë kundër krizës së klimës. 

Sot, Ora e Tokës ka për qëllim të rrisë ndërgjegjësimin dhe të ndezë biseda globale mbi mbrojtjen e natyrës, trajtimin e krizës klimatike dhe duke punuar së bashku për të formuar një të ardhme më të ndritur për të gjithë ne.

Ora e Tokës ndër vite

Ora e Tokës nuk është vetëm një lëvizje simbolike, është një katalizator për ndryshim të vërtetë. Ja disa nga aktivitetet kryesore dhe fitoret e “Orës së Tokës” gjatë viteve.

2007

Gjithçka filloi të shtunën, më 31 mars 2007. Ora e parë e Tokës në botë në Sidnei, Australi, ku më shumë se 2,2 milionë njerëz fikën dritat për një orë, për t’i treguar qeverisë skeptike për klimën, se njerëzit ishin të shqetësuar për ndryshimet klimatike.

2008

50 milionë njerëz në 35 vende morën pjesë në Orën e dytë të Tokës. Ura “Golden Gate” dhe Koloseumi ishin disa nga monumentet kryesore të cilat u errësuan për Orën e Tokës.

2009

Ora e Tokës theu të gjitha rekordet e pjesëmarrjes masive, duke u bërë lëvizja më e madhe në botë për mjedisin.

2010

Tre muaj pas Konferencës së Kombeve të Bashkuara COP15 për Klimën në Copenhagen, e parë nga shumë si një sprapsje e përpjekjeve ndërkombëtare për klimën, Ora e Tokës u bë një pikë qendrore globale për thirrjet për një të ardhme të qëndrueshme.

2012

Si pjesë e fushatës “I Will If You Will” të Orës së Tokës, një peticion i udhëhequr nga WWF-Rusia gjeneroi mbi 122,000 firma dhe rezultoi në miratimin nga Rusia të një ligji për të mbrojtur më mirë detet e vendit nga ndotja e naftës, duke shënuar ligjin e parë të fuqizuar nga njerëzit, i cili rrjedhoi nga Ora e Tokës.

2013

WWF-Uganda siguroi 2.700 hektarë tokë për të ngritur pyllin e parë të Orës së Tokës. Ora e Tokës gjithashtu ndihmoi në krijimin e zonës më të madhe detare të mbrojtur të Argjentinës, 3.4 milion hektarë Banco Namuncurá (Burdwood Bank), duke trefishuar zonën e ujërave të mbrojtura në vend.

2014

Pas një fushate të suksesshme të Orës së Tokës, Ishujt Galápagos – një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s u bënë provinca e parë në Ekuador që ndalon qeset plastike dhe paketimet e tjera.

2015

Ora e Tokës nxit ndryshimin legjislativ për çështjet e rëndësishme lokale si në:

– Brunei Darussalam: reduktim i përdorimit të energjisë

– Malajzi: krijimi i një parku kombëtar

– Rusi: Ngrirje 10-vjeçare e projekteve të reja të naftës në Arktik

– Skocia dhe Zvicra: legjislacion më i fortë për ndryshimin e klimës

– Uganda: lufta kundër shpyllëzimit

2016

Fushata e Orës së Tokës në WWF-Spanjë, nxiti rreth 50,000 qytetarë t’i kërkojnë qeverisë spanjolle të heqë qafe karburantet fosile dhe kalimin në energji të ripërtëritshme për të mbajtur premtimet e saj klimatike sipas Marrëveshjes së Parisit.

2018

Në Polinezinë Franceze, Ora e Tokës ndihmoi në inspirimin e presionit publik që çoi në 5 milion km2 të zonës së saj ekskluzive ekonomike në Paqësorin Jugor duke u klasifikuar si një Zonë Detare e Menaxhuar duke ndihmuar ruajtjen e ekosistemeve detare jetike për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm.

2020

Në dritën e pandemisë COVID-19, Ora e Tokës theu rekordet ndërsa fushata ishte online për fushatën e parë plotësisht dixhitale të Orës së Tokës. Ajo theksoi nevojën për të trajtuar ndryshimet klimatike dhe humbjen e natyrës për shëndetin e planetit tonë dhe për shëndetin e njerëzimit.

2021

Ndërsa ende përballen me kufizimet COVID-19 në shumë vende, njerëzit në 192 vende dhe territore rekord u bashkuan dixhitalisht për të folur për natyrën më fort se kurrë. Ora e Tokës Virtuale theksoi lidhjen midis humbjes së natyrës, ndryshimit të klimës dhe rritjes së pandemisë, dhe u nda mbi 24,000 herë në mediat sociale, nga si Sofia Vergara, Armin Van Burren, UEFA, World Scouting, dhe Kombet e Bashkuara, midis figurave të tjera të shquara. 

2022

Ora e Tokës 2022 do të zhvillohet midis orës 20:30 dhe 21:30 ditën e sotme. Tema për vitin 2022 është ‘Modelojmë të ardhmen tonë’. Kjo temë bën jehonë me mesazhin në ‘Fuqia e një personi’ se veprimet tona individuale, sado të vogla, mund të bëjnë një ndryshim të madh.