Kalendari Mjedisor

Më pak ujë për bujqësinë? Deri në vitin 2050, mbi 80% e tokës nuk do të ketë ujë të mjaftueshëm për të korrat!

Deri në vitin 2050, më shumë se 80 % e tokës që tani i dedikohet bujqësisë nuk do të ketë më ujë të mjaftueshëm për të korrat, të cilat do të duhet të përqendrohen në vende të tjera.

By admin

Deri në vitin 2050, më shumë se 80 % e tokës që tani i dedikohet bujqësisë nuk do të ketë më ujë të mjaftueshëm për të korrat, të cilat do të duhet të përqendrohen në vende të tjera.

Fatkeqësisht, edhe një herë duhet të nënvizojmë se sa shumë ndryshime klimatike mund të kenë pasoja të rënda në jetën e njeriut: në këtë rast është një studim mbi mungesën e ujit që mund të prekë mbi 80 % të tokës së kultivuar të planetit – një fakt dramatik u bë realitet. Studimi filloi duke shqyrtuar kërkesat aktuale dhe të ardhshme për ujë të nevojshme për bujqësinë globale, për të përcaktuar nëse do të nevojitet ujë në vitin 2050: puna verifikoi se sa ujë do të nevojitet për ujitje (duke marrë parasysh rritjen e kërkesës për produkte bujqësore në lidhje me për rritjen e popullsisë) dhe sa do të jetë në dispozicion duke filluar nga reshjet (uji blu) dhe i pranishëm në nëntokë (uji i gjelbër).

Shkurtimisht, studimi tregon se 80 % e të gjitha sipërfaqeve të kultivuara në botë nuk do të kenë ujë të mjaftueshëm. Gjatë 100 viteve të fundit, kërkesa për ujë është rritur dy herë më shpejt se rritja e popullsisë njerëzore, dhe kjo tashmë ka krijuar probleme serioze, veçanërisht në zonat e goditura nga thatësira, si në Shtetet e Bashkuara perëndimore, të cilat shërbehen kryesisht nga pellgu i lumit Kolorado. Në rastin konkret, Shtetet e Bashkuara po punojnë shumë për të minimizuar ujin e liqenit Powell, i formuar me ndërtimin e Digës Glen Canyon, në Kolorado, por nuk ka dyshim se për të zbutur mungesën e ujit në rajonet e thata ku nevojitet shi… përndryshe zgjidhja e vetme është braktisja e atyre tokave.

Xingcai Liu (Akademia Kineze e Shkencave), kreu i studimit, shpjegon: “Ky është studimi i parë që propozon një indeks për të kuptuar se sa ujë nevojitet për një zonë të caktuar bujqësore dhe lejon një vlerësim koherent të ekonomisë dhe ngjarje e mungesës së ujit”.

Burimi kryesor ujor për bujqësinë është i ashtuquajturi ujë i gjelbër, ai që grumbullohet në nëntokë dhe përdoret për ujitje, i cili megjithatë lidhet drejtpërdrejt me sasinë e ujit që bie nga qielli gjatë një dekade. Sipas studiuesve, ndryshimi i klimës do të çojë në një reduktim të mprehtë të ujërave nëntokësore gjatë viteve të ardhshme, që do të thotë se ka shumë pak gjasa që numri i kulturave të nevojshme për një popullsi në rritje të jetë i qëndrueshëm.

Mesfin Mekonnen (Universiteti i Alabamës), një inxhinier mjedisor që nuk është përfshirë në kërkime, thotë se studimi është një ndihmë e madhe sepse është hera e parë që ka një pamje të plotë të ujit të disponueshëm për bujqësi. Shumica e hulumtimeve të mëparshme globale kanë marrë parasysh vetëm reshjet, dhe fakti që edhe nëse nuk ka ujë të mjaftueshëm për bujqësi, edhe nëse nuk ka ujë të mjaftueshëm për bujqësi, duhet të na bëjë të mendojmë thellë. Mekonnen argumenton se do të jetë e nevojshme të zgjerohen kufijtë ekonomikë dhe politikë për të kultivuar aty ku pritet të rritet uji (disa zona të planetit), si në Kinën veriore, për të kompensuar reduktimin e të korrave në zona të tjera, si p.sh. Shtetet e Bashkuara./ scan