Kalendari Mjedisor

Kërcënimi nga ndryshimet klimaterike: Bankat kushtëzojnë kreditë me ndikimin në mjedis

Sipas OKB, Shqipëria është një nga vendet më të rrezikuara në planet nga ndryshimet klimatike.

By admin

Sipas OKB, Shqipëria është një nga vendet më të rrezikuara në planet nga ndryshimet klimatike.

Gati 20% e ekonomisë sonë është e varur nga bujqësia dhe prodhimi i saj, ndërsa edhe tek energjia 98% e saj prodhohet nga burime ujore. Thatësira e tejzgjatur në vitin e shkuar i shkaktoi buxhetit 500 milionë euro dëm për shkak të importit të energjisë, ndërsa këtë vit rrebeshet e pazakonta të shiut dëmtuan të mbjellat e fermerëve.

Parandalimi i rreziqeve klimatike ishte tema në fokus e konferencës së nivelit të lartë organizuar nga Qendra për Ekselencë Financiare me bankën e Shqipërisë dhe ministrinë e financave. Dy institucionet publike u shprehën se kriteret mjedisore do jenë në krye të agjendës për sistemin financiar dhe investimet publike

“Sistemi financiar ka rol të rëndësishëm në financimin e investimeve të gjelbra. Në këtë mënyrë kreditimi duhet të marrë gjithmonë e më shumë parasysh kriteret mjedisore, si dhe të edukohen klientët me mundësi të reja në financimin e gjelbër.”- shprehet Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko.

“Në investimet publike do të jetë gjithmonë e më shumë fokusi tek ato që kanë impakt të ulët në mjedis.”- shprehet Ministrja e Financave, Delina Ibrahimaj.

Si pjesë e procesit integrues në Bashkimin Europian, rajoni i Ballkanit Perëndimor duhet të kontribuojë që kontinenti të arrijë objektivin për të ulur në zero emetimet e karbonit deri në vitin 2050.