Kalendari Mjedisor

UNESCO zbulon site të reja të trashëgimisë botërore

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) ka shtuar më shumë se 40 site të reja në listën e saj të trashëgimisë së mbrojtur botërore. Kjo është një përzgjedhje e tyre.

By admin

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) ka shtuar më shumë se 40 site të reja në listën e saj të trashëgimisë së mbrojtur botërore. Kjo është një përzgjedhje e tyre.

1. Vende funerale dhe përkujtimore të Luftës së Parë Botërore (Fronti Perëndimor), Belgjikë/Francë 

UNESCO shtoi vendndodhjet përkujtimore të Luftës së Parë Botërore në të gjithë Frontin Perëndimor në rregjistrin e saj të trashëgimisë botërore. Vendet shtrihen nga veriu i Belgjikës deri në Francën lindore, ku forcat aleate u përleshën me ushtrinë gjermane nga viti 1914 deri në 1918. Të përfshira janë nekropolet që mbajnë turma ushtarësh të kombësive të ndryshme në varreza më të vogla. Kjo është varreza e Tyne Cot Commonwealth në Zonnebeke, Belgjikë.

Varrezat përkujtimore në Zonebeke, Belgjikë, gurë varresh të renditur

2. Katër memorialet e gjenocidit, Ruandë

Vendet përkujtimore Murambi, Nyamata, Gisozi dhe Bisesero të gjenocidit të vitit 1994 kundër tutsi-ve janë shtuar në listën e trashëgimisë botërore. Më shumë se 800,000 njerëz, kryesisht Tutsi, por edhe Hutu të moderuar, u vranë në Ruandë, Afrikë gjatë një serie vrasjesh 100-ditore të vrasjeve në vitin 1994. Memoriali i Gjenocidit Kigali në Gisozi, foto më poshtë, është vendi i fundit i prehjes së rreth 250,000 viktimave.

Memoriali që përkujton gjenocidin, ndizet flaka e përkujtimit nga presidenti ruandez, Paul Kagama dhe  bashkëshortja Jeannette Kagame, 7 prill 2023

3. Ansamblet e shenjta të Hoysalas, Indi

Dinastia Hoysala ndërtoi mbi 1500 tempuj gjatë mbretërimit të saj, nga të cilët vetëm rreth 100 ekzistojnë ende sot. Këto struktura guri njihen gjerësisht për punimin e tyre të pasur me detaje. Tempulli Chennakeshava (në foto) në Belur, Shteti Karnataka, është një nga shembujt më të mirë të arkitekturës Hoysala.

Grup njerëzish para tempullit në Karnataka, Indi

4. Shkrirja kulturore e Xherba, Tunizi

Në kohët e lashta, Xherba ishte porti detar më i rëndësishëm i Afrikës së Veriut, gjatë shekujve, shumë popuj dhe kultura të ndryshme lanë gjurmët e tyre në ishull. Siti arkeologjik i qytetit antik të Meninksit, sinagoga El Ghriba dhe shumë xhami të bukura ilustrojnë këtë diversitet kulturor.

Xherba në Tunizi dëshmon diversitetin e saj kulturor

5. Kalaja e Unazës së Vikingëve, Danimarkë

Pesë kalatë unazore nga epoka e vikingëve u shtuan në listën e trashëgimisë prestigjioze të UNESCO-s. Kështjellat datojnë në shekullin e 10-të dhe u krijuan me urdhër të mbretit Harald “Bluetooth” Gormsson. Strukturat mbresëlënëse simetrike i shërbenin qëllimeve të mbrojtjes dhe ishin një shfaqje e fuqisë.

Kalatë unazore të Vikingëve, Danimarkë

6. Qendra e qytetit mesjetar hebre Erfurt, Gjermani

Në kohët mesjetare, Erfurt ishte shtëpia e një komuniteti hebre në lulëzim. Ndërtesa të shumta dhe artefakte kulturore dëshmojnë për këtë histori të pasur. Midis tyre është sinagoga e vjetër e qytetit, me pjesë që datojnë në shekullin e 11-të. Ajo konsiderohet si një nga sinagogat mesjetare më të vjetra, më të mëdha dhe më të ruajtura në Evropë.

Sinagoga e bardhë e Erfurtit

7. Tumat e varrimit Gaya Tumuli, Koreja e Jugut

Nga rreth 42-532 pas Krishtit, territori i asaj që tani është Koreja e Jugut kontrollohej nga Gaya, një konfederatë mbretërish të vogla. Qindra tuma varrimi që datojnë nga epoka Gaya mund të gjenden ende atje sot. Interesante, ajo të kujton disi vendin e figurës prehistorike të Gjarprit të Madh të gjetur në Ohio, SHBA, e ndërtuar nga amerikanët vendas dhe e vendosur afërsisht në gjysmë të rrugës rreth globit.

8. Parku Kombëtar Arkeologjik Takalik Abaj, Guatemalë

Vendi arkeologjik i Guatemalës i Takalik Abaj dikur ishte një qytet i rëndësishëm tregtar i Majave. Këtu mund të gjeni mbetje të kulturës Mayan dhe Olmec, që datojnë në shekullin e nëntë para Krishtit, që përfshijnë rrënojat e tempujve, gurë gjigantë që mbajnë mbishkrime të ndërlikuara, skulptura dhe më shumë.

Takalik Abaj Maya në Guatemala dikur qytet tregtar - gurë arkeologjikë

9. Vendet parahistorike talayotike të Minorca, Spanjë

Monumente të mëdha guri të krijuara nga kultura talajotike janë të shpërndara rreth ishullit spanjoll Minorca. Këto vende mbresëlënëse megalitike të epokës së hekurit janë një thesar për arkeologët dhe tërheqin gjithashtu shumë turistë. Sipas faqes së internetit barcelo.com, faqe të tilla u përdorën për vëzhgim dhe mbikëqyrje për të mbrojtur fshatrat nga ndërhyrës.

10.Pyjet e lashta të çajit të malit Jingmai, Puer, Kinë

Çfarë do të ishte Kina nëse nuk do të ishte për çajin e saj? Kjo është ajo që tha UNESCO kur e quajti rajonin e malit Jingmai një sit të trashëgimisë botërore në shtator 2023. UNESCO tha se plantacionet e çajit në rajonin e malit Jingmai paraqesin një peizazh të veçantë kulturor mijëravjeçar, duke përfshirë kultivimin e ekosistemit pyjor të lidhur ngushtë me rritjen e pemës së lashtë të çajit, fshatra etnike vendase dhe kultura të pasura popullore.

11. Trondek-Klondike, Kanada

Kanadaja fitoi një vend të ri në listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s për rajonin Trondeck-Klondige. Përtej bukurisë natyrore të vendit, zona përgjatë lumit Yukon në rajonin nën-arktik të Kanadasë Veriperëndimore pasqyron luftën e popujve indigjenë kundër ndryshimeve të pashembullta të shkaktuara nga Rushimi i Arit Klondike në fund të shekullit të 19-të.

12. Maison Carree e Nimes, Francë

Maison Carree u ngrit në shekullin e 1 pas Krishtit, në koloninë romake të Nemausus (Nimes së sotme, në Francë). Është një shembull i hershëm i një tempulli romak të lidhur me adhurimin perandorak. Arkitektura dhe dekorimi i përpunuar në mënyrë simbolike komunikuan programin ideologjik të Augustit, i cili kaloi Romën e Lashtë nga një republikë në një perandori, duke hapur një epokë të re të artë të njohur si “Pax Romana”.

Maison Carrée në Francë, tempull me kolona

13. Parku Kombëtar i Maleve Bale, Etiopi

Malet imponuese Bale në Etiopinë jugore krenohen me diversitet të madh biologjik, sisteme të ndërlikuara të shpellave dhe pyllin Harenna, një pyll natyror tropikal me gjelbërim të përhershëm. Është e lehtë për vizitorët të dallojnë zogj dhe gjitarë unikë në këtë rajon.

14. Observatorët Astronomikë, Universiteti Federal Kazan, Rusi

Observatori Astronomik i Qytetit Kazan u ndërtua në vitin 1837. Arkitektura dhe instrumentet e tij historike astronomike janë një dëshmi e kalimit nga astronomia klasike në astrofizikën moderne. Vendi i listuar në UNESCO përbëhet nga dy pjesë: qendra historike e Kazanit, së bashku me një zonë pyjore në periferi të qytetit ku bëhen edhe vëzhgime astronomike.

15. Vendi arkeologjik Koh Ker, Kamboxhia

Vendi arkeologjik i Koh Kerit është një ansambël i shenjtë urban i tempujve dhe faltoreve të shumta duke përfshirë skulptura, mbishkrime, piktura murale dhe mbetje arkeologjike,” vuri në dukje UNESCO. I themeluar si kryeqyteti rival i Perandorisë Kmere me Angkor në shekullin e 10-të, dhe duke shërbyer si kryeqyteti i vetëm nga 928 në 944, kompleksi i tempullit u ndërtua brenda 23 viteve.

16. Karvanserajet persiane, Iran

UNESCO shtoi karvanserajet e Iranit, bujtina buzë rrugës për udhëtarët përgjatë rrugëve të lashta tregtare të vendit, në listën e trashëgimisë botërore. Të ndërtuara gjatë shumë shekujve, ato siguruan “strehim, ushqim dhe ujë për karvanët, pelegrinët dhe udhëtarët e tjerë”, tha UNESCO, me vendndodhjet e tyre nëpër mijëra kilometra të përcaktuara nga prania e ujit, kushtet gjeografike dhe shqetësimet e sigurisë/DW