Kalendari Mjedisor

El Nino sërish prezent! Parashikimi i Severe Weather Europe, si do të jetë dimri?

Ka një ndryshim të dukshëm në modelet aktuale në krahasim me vitin e kaluar, me tendenca që shfaqen për modelet dinamike të motit në pjesën qendrore dhe lindore në Shtetet e Bashkuara dhe veri të Evropës. Si një fenomen në rritje, El Nino do të jetë një ndër faktorët kryesorë për sezonin e dimrit 2023/2024 në hemisferën veriore, shkruan Severe Weather Europe. Duke parë së pari temperaturën, mund të shohim një sinjalizim interesant për pjesën veriore të Evropës.

By admin

Ka një ndryshim të dukshëm në modelet aktuale në krahasim me vitin e kaluar, me tendenca që shfaqen për modelet dinamike të motit në pjesën qendrore dhe lindore në Shtetet e Bashkuara dhe veri të Evropës. Si një fenomen në rritje, El Nino do të jetë një ndër faktorët kryesorë për sezonin e dimrit 2023/2024 në hemisferën veriore, shkruan Severe Weather Europe. Duke parë së pari temperaturën, mund të shohim një sinjalizim interesant për pjesën veriore të Evropës.

Ekziston gjithashtu një sinjal objektiv për Evropën Perëndimore, ndërsa temperaturat janë mbi normalen në lindje në një dimër mesatar. Këtë dimër, mund të ketë më shumë rreshje në Skandinavinë veri-perëndimore dhe në pjesë të Evropës Qendrore dhe Juglindore. Evropa perëndimore është zakonisht më e thatë gjatë dimrit. Duket se potenciali më i madh për rreshje bore do të jetë mbi dhe rreth rajonit Alpin, dhe drejt lartësive më të larta të Evropës Juglindore. Dhe, sigurisht, mbi pjesët veri-perëndimore të Skandinavisë, shkruan SWE.

Modeli më i besueshëm
Edhe nëse modelet janë 100% të sakta, kjo nuk do të thotë që kushtet e tilla të motit do të zgjasin për tre muaj rresht. Ata sugjerojnë vetëm se si mund të duken modelet e motit shumicën e kohës. Modeli ECMWF shpesh quhet modeli më i besueshëm. Por asnjë parashikim afatgjatë/sezonal nuk mund të quhet “i besueshëm”. Kjo sepse ne po shikojmë vetëm tendencat dhe sesi modelet e motit mund të evoluojnë për një periudhë të gjatë kohore, shkruan Severe Weather. Parashikimi i modelit të presionit të dimrit nga ECMWF tregon një model tipik moti të El Ninos.

Kemi një zonë me presion të ulët mbi Paqësorin Verior dhe një brez anomalish presioni të ulët mbi SHBA-në jugore dhe Evropën veriore.

Parashikimi mujor i NAO i ECMWF në fakt lë të kuptohet për tendencat negative në mes dhe në fund të dimrit. Kjo do të rriste shanset e një fronti të ftohtë në SHBA-në lindore dhe pjesë të Evropës. Duke parë parashikimin e temperaturës së sipërfaqes në Evropë, shohim se temperaturat e sipërfaqes janë kryesisht mbi normale në të gjithë kontinentin. Por ka një zonë neutrale mbi pjesët verilindore të kontinentit.

Për sa i përket parashikimit të rreshjeve, mund të shohim se Evropa ka një sinjal të fortë për rreshje mbi mesatare. Kjo rrit mundësinë e rreshjeve të borës kryesisht mbi rajonin e Alpeve dhe Skandinavinë. “Leximi i fotografive dhe përshkrimeve mund të jetë pak konfuz. Pra, për të thjeshtuar gjithçka, ja çfarë ofron shkurtimisht parashikimi i parë për sezonin dimëror 2023/2024”, shpjegojnë ata.

Evropa pritet të përjetojë temperatura më të ngrohta se mesatarja në pjesën më të madhe të pjesëve perëndimore dhe qendrore të kontinentit. Temperaturat më të ulëta do të jenë më të theksuara në pjesët veriore dhe verilindore të kontinentit. Kjo do të thotë se mënyra kryesore e qarkullimit mbi Evropë do të jetë nga veriu në jug, që do të thotë një rrjedhë nga veriu mbi Evropë.

Skenarët e mundshëm të rreshjeve të borës në Evropën Qendrore do të lidhen me intensitetin e fluksit verior dhe disa fronte të ftohta që do të zbresin nga veriu.

“Sa i përket rreshjeve, më shumë priten në Evropën qendrore dhe jugore. Parashikimi i rreshjeve të borës tregon më pak rreshje bore në Evropë. shkruan SWE.

Severe Weather Europe analizoi gjithashtu parashikimet dhe tendencat e fundit të rreshjeve të borës për të gjithë dimrin. Ashtu si me parashikimin e përgjithshëm, ata përdorën gjithashtu modelin ECMWF për parashikimin e rreshjeve të borës. “Së pari, duke parë fotografinë mesatare për Evropën, mund të shohim një parashikim të dobët të rreshjeve të borës. Pjesa më e madhe e kontinentit parashikohet të ketë më pak rreshje bore se normalja, me përjashtim të pjesëve të Evropës Qendrore dhe Skandinavisë”, shkruan SWE. Parashikimi i rreshjeve të borës për muajin dhjetor tregon se në pjesën më të madhe të kontinentit nuk do të ketë rreshje bore, përveç veriut të largët. Kjo ndoshta lidhet me rrjedhën perëndimore mbi pjesën më të madhe të Evropës.

Një pamje shumë e ndryshme mund të shihet në parashikimin e janarit, me potencialin e rreshjeve të borës në rritje të fortë në shumicën e vendeve qendrore. Një rritje edhe më e fortë është e dukshme në shkurt. Më shumë rreshje bore parashikohen në pjesën më të madhe të kontinentit, me përjashtim të pjesëve jugperëndimore dhe jugore. Sipas modelit UKMO, parashikimi për rreshje bore është gjithashtu se do të jetë i dobët. Pjesa më e madhe e kontinentit parashikohet të ketë më pak se normalja e borës, me përjashtim të disa pjesëve qendrore dhe veriore. Parashikimi për muajin dhjetor është identik me modelin e parë, i cili, siç u tha, i jep këtij skenari një probabilitet më të lartë. Duke parë parashikimin e rreshjeve të borës për muajin janar, nuk ka shumë përmirësim, përveç në disa pjesë të Evropës Qendrore dhe në veriun e largët. Në shkurt parashikohen më shumë rreshje bore në pjesë të Evropës Qendrore dhe drejt verilindjes.