Ndryshimet klimatike


Zvogëlimi i sipërfaqes së mbuluar nga dëbora dhe humbja e biodiversitetit në Alpe

Zvogëlimi i sipërfaqes së mbuluar nga dëbora dhe ndryshimi i llojeve të bimësisë në Alpe, dy fenomene të nxitura nga ndryshimet klimatike, ushtrojnë së bashku një ndikim të konsiderueshëm në biodiversitetin dhe funksionimin e ekosistemeve në malet e larta sipas studimeve më të fundit. Ndryshimet klimatike parashikohet të shkaktojnë një humbje që deri në fund të këtij shekulli pritet të arrijë në rreth 80-90% të sipërfaqes së mbuluar nga dëbora, në Alpet Evropiane.

LEXO ME SHUME >


Shkurti drejt thyerjes së rekordeve të temperaturave më të ngrohta në vend dhe Botë

Ngrohja globale e nxitur nga njeriu, e ndërthurur edhe me fenomentin El Niño ka shkaktuar rritje të papritur të ngrohjes së ujërave në oqeane dhe ka shtuar ditët e ngrohta gjatë dimrit.

LEXO ME SHUME >


Ndryshimet klimatike, shqetësim për rezervat ujore globale

Ndryshimet klimatike po japin efekte nga më të ndryshmet dhe një prej tyre duket se lidhet me rezervat ujore. Një artikull i përbashkët i përfaqësuesit të Entit Rregullator të Ujit dhe atij të Agjencisë Kombëtare të Ujësjellës Kanalizimeve (UK) nënvizon veçanërisht masat që duhet të merren në vazhdim nga shoqëritë e ujësjellës-kanalizimeve për të zvogëluar efektet që vijnë nga këto ndryshime.

LEXO ME SHUME >


Viti 2023: Ngrohja globale i afrohet kufirit që bota po përpiqet të shmangë

Në vitin 2023, ngrohja globale arriti një pikë kritike, me një rritje mesatare të temperaturës prej 1.48°C, shumë pranë kufirit 1.5°C të vendosur në Marrëveshjen e Parisit. Këto të dhëna, të publikuara të martën, zbuluan një... 

LEXO ME SHUME >


COP28: Samiti i klimës përfundon me marrëveshje. Çfarë do të ndodhë me karburantet fosile?

Propozimi i parë i publikuar nga presidenca e samitit të COP28, u prit me reagime negative duke u konsideruar si masë e pamjaftueshme në luftën kundër ndryshimeve klimatike. Pas diskutimeve të gjata mbrëmjen e së martës...

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.